Partyzantka po 1945r.
- olsztyniak
Partyzantka po 1945r.
Poszukuję wszelkich informacji nt. działań grup partyzanckich działających na terenie WiM po 1945r.
Miejscowosc Dłużek. Zaraz przed wjazdem do wioski po lewej stronie stoi pomnik (glaz) upamietniajacy zabicie jakiegos komunisty (nie pamietam) przez jeden z oddzialow łupaszki. Z tego co mi wiadomo oddzialy te zawitaly na tereny Prus dwa razy, nie problem znalesc informacje na ten temat. Babcia calkiem nie dawno opowiadala mi ze jeszcze w 1946 roku osobiscie widziala w lasach przy obecnej ulicy Sielskiej uzbrojonych partyzantow! A dla czego partyzanci a nie uzbrojeni bandyci? Bo mieli bialo czerwone opaski na rekawach-powiedziala.
- olsztyniak
- Piłsudczyk
Partyzanci wykorzystywali umocnienia niemieckiej pozycji olsztyneckiej. Słyszałem, że jeszcze w latach 50-tych funkcjonariusze KBW, przetrząsając bunkry tej linii, natrafiali na broń i inne ślady obecności "żołnierzy niezłomnych" (w jedym ze schronów podobno był cały arsenał). Z tego, co mi wiadomo, w Jełguniu (nieistniejącej już wsi koło Olsztyna) zmarł w 1946 r. w wyniku odniesionych ran żołnierz "łupaszki" kpr. Henryk Wojczyński ps. "Mercedes".
-
Lat temu dwanaście inwazyjnie spenetrowaliśmy rozwalony drewniano-ziemny bunkier-zimownik jakiejś grupy nieformalnej po 1945. świadczyła o tym mieszana amunicja i resztki sprzętu, składane "gwiazdki" do przebijania opon, jak też utrzymujace się w okolicy informacje o "grupie Wehrwolfu" Josefa Elsnera (prawie na pewno bałach, znam szczegóły od jego rodziny), o akcjach na "władzę ludową", o zabitej leśniczynie itp. Obecnie to dziura w ziemi z resztkami oszalowania i zabadzianymi pojedynczymi kulkami sow. i niem. A były tam wcześniej m.in. taśmy amunicyjne, przestrzelona manierka, resztki piecyka... Rejon na północ od Międzylesia Lidzbarskiego, lasy wichrowskie w pobliżu uroczyska "Na Babce".
Zerknij na stronę IPN - może tam trafisz na ciekawą publikację. Podziemiem we wschodniej i płn-wsch Polsce zajmuje się dr Tomasz łabuszewski (IPN W-Wa). Powstało parę szczegółowych książek i artykułów o podziemiu w tamtym rejonie. Sporo akt zalega w delegaturze IPN w Olsztynie - meldunki i relacje z akcji ubecko-wojskowych przeciwko "bandom". Z tego co wiem spektakularnych akcji tam nie było : a to zabito jakiegoś komucha lub szpicla, a to skrojono kasę z mleczarni, względnie rozbrojono posterunek MO i dano baty załodze... Władza ludowa skupiła się tam bardziej na tropieniu Ukraińców po akcji WISłA i cała inwigilacja szła w tym kierunku. Warto też przejrzeć akta właśnie z posterunków w małych miasteczkach po 1945 r. Oczywiście do treści należy podchodzić dość ostrożnie, bo wg ubecji/milicji każdy człowiek w lesie z karabinem to był "członek bandy".
Zajmowal sie ta tematyka swego czasu - i o ile wiem dotarl do dostepnych w Olsztynie archiwaliow - Waldemar Brenda, historyk z Pisza. A na dodatek sporo publikowalMACIEK74 pisze:Zerknij na stronę IPN - może tam trafisz na ciekawą publikację. Podziemiem we wschodniej i płn-wsch Polsce zajmuje się dr Tomasz łabuszewski (IPN W-Wa). Powstało parę szczegółowych książek i artykułów o podziemiu w tamtym rejonie. Sporo akt zalega w delegaturze IPN w Olsztynie - meldunki i relacje z akcji ubecko-wojskowych przeciwko "bandom". Z tego co wiem spektakularnych akcji tam nie było : a to zabito jakiegoś komucha lub szpicla, a to skrojono kasę z mleczarni, względnie rozbrojono posterunek MO i dano baty załodze... Władza ludowa skupiła się tam bardziej na tropieniu Ukraińców po akcji WISłA i cała inwigilacja szła w tym kierunku. Warto też przejrzeć akta właśnie z posterunków w małych miasteczkach po 1945 r. Oczywiście do treści należy podchodzić dość ostrożnie, bo wg ubecji/milicji każdy człowiek w lesie z karabinem to był "członek bandy".

Re: Partyzantka po 1945r.
za bardzo nie wiedzialem, gdzie ten link wrzucic, ale chyba tu podchodzi pod temat - tyczy sie rzecz 5 Brygady Wileńskiej AK dzialajacej tez na wim. fakt ze z faktu ;o
http://www.posnet.com.pl/files/2052/art ... .09.09.pdf
pzdr
http://www.posnet.com.pl/files/2052/art ... .09.09.pdf
pzdr