Znaczek z szatni

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
ODYS

Znaczek z szatni

Post autor: ODYS »

Znalezione na terenie byłego obozu jenieckiego w noue hamer (świętoszów) czy to rodzj znaku tożsamości ? Było tam wiele narodowości.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Post autor: Paweł84 »

Odys możesz przeliterować napisy z blaszki ewentualnie dać lepsze zdjęcia? Na tym nie widać zbyt wiele.
Pzdr
Awatar użytkownika
ODYS

9.7J.R.30
639
WAFFENROOK
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Post autor: Paweł84 »

Armia pruska to nie mój konik ale postaram się pomóc. Tego typu rzeczy powszechnie uznaje sie za nieśmiertelniki, jednak moim zdaniem w tym przypadku będzie to raczej znak ewidencyjny. Częściej spotyka się je na mundurach pruskich w postaci pieczęci lub naszywek. Wskazuje na to słowo WAFFENROCK (Wydaje mi się, że napisałeś z błędęm WAFFENROOK)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ODYS

Ciężko było razszyfrować bo gadżet jest w dość nieczytelnym stanie. Dolnośląska ziemia nie wyszla mu na dobre.
Z racji materiału z jakiego jest wykonany równierz nie wydaje mi sie aby był to znak tożsamości gdyż aluminjum nie miało by szns przetrwać przy denacie. Choć z drugiej strony w naszej armii stosowano znaki tożsamości właśnie z takiego materiału w latach 80-tych.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

wskazuje to na znaczek sortu mundurowego czyli znaczek na każdy element munduru
marti

Post autor: marti »

W świetoszowie był obóz jeniecki dla szeregowych i podoficerów , nosił oznaczenie VIII okręgu, ale czy takie znak był wykonany z alu?
marti

Post autor: marti »

uupss....znalazłem wzmianke że znaki tożsamości obozów jenickich na początku II wojny wykonywane były z aluminium, stosowano je już w czasie pierwszej wojny światowej.
Awatar użytkownika
ODYS

Obóz w świętoszowie założony został na początku I wojny światowej i jako pierwsi jeńcy trafili tam żołnierze wzięci do niewoli pod TANNENBERGIEM. Podczas II wojny były tam dwa obozy jeden dla żołnierzy radzieckich i drugi dla reszty świata(amerykanie, anglicy,polacy,
francuzi i nni).
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

to są znaczki z szatni kopaliśmy takie pod lidzbarkiem ale z miedzi 8)
ODPOWIEDZ