Od szabelki czy konina? ID

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
luckas24

Od szabelki czy konina? ID

Post autor: luckas24 »

Prosze o ID
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Od szabelki czy konina? ID

Post autor: FELIX »

W jaki sposób to mogłoby być od szabli?
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Fant powraca w nowym wariancie - jeszcze raz ponawiam propozycję stworzenia "encyklopedii" dla:klamerek secesyjnych, "zapiaszczaczy" (tfu!!! - co za nazwa :lelele: ), "konizny" i innych...
Przedstawiłeś właśnie: element ozdobnej uprzęży pociągowej, służący do podwieszania wodzy. Często wciskany jako "zawiesie do szabli" :) .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
luckas24

Dzieki wielkie blacek tak jak piszesz widziałem juz gdzies cos podobnego identyfikowane jako cos od szabli ale bardziej mi to pasowalo własnie na konine.

Felix twoja odpowiedz jest malo konstruktywna jak nie zamierzasz pomóc i nie wiesz nic na temat danego przedmiotu to nie pisz poprostu.
Awatar użytkownika
FELIX

luckas24 pisze: Felix twoja odpowiedz jest malo konstruktywna jak nie zamierzasz pomóc i nie wiesz nic na temat danego przedmiotu to nie pisz poprostu.
Być może nie jest konstruktywna, ale chcąc poszerzyć swoją wiedzę zapytałem zupełnie bez złośliwości, jak ten element mógł być częścią szabli. Bez podtekstu, drugiego dna czy innych przytyków lub ironii. Zwyczajnie nie mogłem sobie wyobrazić jak ruchoma część może stanowić część szabli, liczyłem bardziej na jakąś odpowiedź, która nakierowałaby na coś podobnego, bo zwyczajnie nie wiem i pytam.
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

Kojarzy się, sam tego doświadczyłem. :D .Tylko nie z samą szablą a z pochwą.( może mi wszystko z pochwą się kojarzy? :zebek: )Kiedyś wykopałem tego dwie sztuki w terenie mocno napoleońskim.
Zastanawialem się czy to nie są ryfkipochwy.Podobieństwo jest
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Cześć!!!
Bardzo często (zwłaszcza gdy nie mam pojęcia o znalezisku) - analizuję jego budowę i stąd wyciągam wnioski (bywa, że błędne) o jego przeznaczeniu/działaniu.
Jeśli idzie o znalezisko będące przedmiotem tego wątku, stwierdziłem kiedyś: Owszem, owalna obręcz z koluszkiem może przypominać ryfkę, ale wyoblenie znajduje się wewnątrz, dla ułatwienia ślizgu ;) (jak później się dowiedziałem - lejc/lejców). W ryfce od szabli jest na odwrót. "Dźijabeł tkwi w szczegółach" :) .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
FELIX

Blacek, mógłbyś wrzucić jakieś poglądowe zdjęcie elementu w szabli?
Awatar użytkownika
luckas24

Felix moze zle odebrałem twoja odpowiedz zwracam honor :pijak: i przyłączam sie do twojej prosby o zdjecie pogladowe
tryt

Post autor: tryt »

A to moja na podobę, wg mnie konina
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Cześć!!!
Przepraszam Felix, że trochę późno odpowiadam. Oto ryfka z koluszkiem od sowieckiej szaszki
- element szabli, lub dla bardziej pedantycznych semantyków - element pochwy od szabli (niepotrzebne skreślić ;) ). Widać, to - gdzie jest wyoblenie, a gdzie płasko. Ot! i wszystko :papa: .
Pozdrawiam!!!
P.S.
Wszystkim dyskutantom życzę więcej cierpliwości i mniej drażliwości. Zdania/wypowiedzi są jakie są, ale najważniejsze jest nastawienie słuchacza.
Szukaj wiedzy nie zwady.
Pokazuj co wiesz, a nie, że wiesz więcej od innych.
Gadam jak "klecha", ale jako stary członek ;) chcę, aby Forum trzymało standardy.
Awatar użytkownika
luckas24

P.S.
Wszystkim dyskutantom życzę więcej cierpliwości i mniej drażliwości. Zdania/wypowiedzi są jakie są, ale najważniejsze jest nastawienie słuchacza.
Szukaj wiedzy nie zwady.
Pokazuj co wiesz, a nie, że wiesz więcej od innych.
Gadam jak "klecha", ale jako stary członek ;) chcę, aby Forum trzymało standardy.

Świeta racja :pijak:

Z tego zdjecia wynika ze oprucz wyoblenia z drugiej strony podobizna koniny z ryfka od pochwy jest duza i pomyłki sa jak najbardziej moim zdaniem uzasadnione
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Cześć !!!
...I po to jest Forum - by prostować :guru: zwłaszcza, że nie mogę oprzeć się wrażeniu, iż niektórzy sprzedający (vide Allegro), umyślnie wprowadzają niezorientowanych w błąd. Tak, czy owak - starajmy się: przyglądać rzeczom wnikliwie, analizować budowę, wyciągać wnioski i konsultować z innymi (znów się nagadałem - sorki :wstyd: )
Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ