Od szabelki czy konina? ID
Od szabelki czy konina? ID
Prosze o ID
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Od szabelki czy konina? ID
W jaki sposób to mogłoby być od szabli?
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Fant powraca w nowym wariancie - jeszcze raz ponawiam propozycję stworzenia "encyklopedii" dla:klamerek secesyjnych, "zapiaszczaczy" (tfu!!! - co za nazwa
), "konizny" i innych...
Przedstawiłeś właśnie: element ozdobnej uprzęży pociągowej, służący do podwieszania wodzy. Często wciskany jako "zawiesie do szabli"
.
Pozdrawiam!!!
Fant powraca w nowym wariancie - jeszcze raz ponawiam propozycję stworzenia "encyklopedii" dla:klamerek secesyjnych, "zapiaszczaczy" (tfu!!! - co za nazwa

Przedstawiłeś właśnie: element ozdobnej uprzęży pociągowej, służący do podwieszania wodzy. Często wciskany jako "zawiesie do szabli"

Pozdrawiam!!!
Dzieki wielkie blacek tak jak piszesz widziałem juz gdzies cos podobnego identyfikowane jako cos od szabli ale bardziej mi to pasowalo własnie na konine.
Felix twoja odpowiedz jest malo konstruktywna jak nie zamierzasz pomóc i nie wiesz nic na temat danego przedmiotu to nie pisz poprostu.
Felix twoja odpowiedz jest malo konstruktywna jak nie zamierzasz pomóc i nie wiesz nic na temat danego przedmiotu to nie pisz poprostu.
Być może nie jest konstruktywna, ale chcąc poszerzyć swoją wiedzę zapytałem zupełnie bez złośliwości, jak ten element mógł być częścią szabli. Bez podtekstu, drugiego dna czy innych przytyków lub ironii. Zwyczajnie nie mogłem sobie wyobrazić jak ruchoma część może stanowić część szabli, liczyłem bardziej na jakąś odpowiedź, która nakierowałaby na coś podobnego, bo zwyczajnie nie wiem i pytam.luckas24 pisze: Felix twoja odpowiedz jest malo konstruktywna jak nie zamierzasz pomóc i nie wiesz nic na temat danego przedmiotu to nie pisz poprostu.
Kojarzy się, sam tego doświadczyłem.
.Tylko nie z samą szablą a z pochwą.( może mi wszystko z pochwą się kojarzy?
)Kiedyś wykopałem tego dwie sztuki w terenie mocno napoleońskim.
Zastanawialem się czy to nie są ryfkipochwy.Podobieństwo jest

Zastanawialem się czy to nie są ryfkipochwy.Podobieństwo jest
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Bardzo często (zwłaszcza gdy nie mam pojęcia o znalezisku) - analizuję jego budowę i stąd wyciągam wnioski (bywa, że błędne) o jego przeznaczeniu/działaniu.
Jeśli idzie o znalezisko będące przedmiotem tego wątku, stwierdziłem kiedyś: Owszem, owalna obręcz z koluszkiem może przypominać ryfkę, ale wyoblenie znajduje się wewnątrz, dla ułatwienia ślizgu
(jak później się dowiedziałem - lejc/lejców). W ryfce od szabli jest na odwrót. "Dźijabeł tkwi w szczegółach"
.
Pozdrawiam!!!
Bardzo często (zwłaszcza gdy nie mam pojęcia o znalezisku) - analizuję jego budowę i stąd wyciągam wnioski (bywa, że błędne) o jego przeznaczeniu/działaniu.
Jeśli idzie o znalezisko będące przedmiotem tego wątku, stwierdziłem kiedyś: Owszem, owalna obręcz z koluszkiem może przypominać ryfkę, ale wyoblenie znajduje się wewnątrz, dla ułatwienia ślizgu

Pozdrawiam!!!
Blacek, mógłbyś wrzucić jakieś poglądowe zdjęcie elementu w szabli?
Felix moze zle odebrałem twoja odpowiedz zwracam honor
i przyłączam sie do twojej prosby o zdjecie pogladowe

A to moja na podobę, wg mnie konina
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Przepraszam Felix, że trochę późno odpowiadam. Oto ryfka z koluszkiem od sowieckiej szaszki
- element szabli, lub dla bardziej pedantycznych semantyków - element pochwy od szabli (niepotrzebne skreślić
). Widać, to - gdzie jest wyoblenie, a gdzie płasko. Ot! i wszystko
.
Pozdrawiam!!!
P.S.
Wszystkim dyskutantom życzę więcej cierpliwości i mniej drażliwości. Zdania/wypowiedzi są jakie są, ale najważniejsze jest nastawienie słuchacza.
Szukaj wiedzy nie zwady.
Pokazuj co wiesz, a nie, że wiesz więcej od innych.
Gadam jak "klecha", ale jako stary członek
chcę, aby Forum trzymało standardy.
Przepraszam Felix, że trochę późno odpowiadam. Oto ryfka z koluszkiem od sowieckiej szaszki
- element szabli, lub dla bardziej pedantycznych semantyków - element pochwy od szabli (niepotrzebne skreślić

Pozdrawiam!!!
P.S.
Wszystkim dyskutantom życzę więcej cierpliwości i mniej drażliwości. Zdania/wypowiedzi są jakie są, ale najważniejsze jest nastawienie słuchacza.
Szukaj wiedzy nie zwady.
Gadam jak "klecha", ale jako stary członek

P.S.
Szukaj wiedzy nie zwady.
Gadam jak "klecha", ale jako stary członekchcę, aby Forum trzymało standardy.
Świeta racja

Z tego zdjecia wynika ze oprucz wyoblenia z drugiej strony podobizna koniny z ryfka od pochwy jest duza i pomyłki sa jak najbardziej moim zdaniem uzasadnione
- Blacek
- Kontakt:
Cześć !!!
...I po to jest Forum - by prostować
zwłaszcza, że nie mogę oprzeć się wrażeniu, iż niektórzy sprzedający (vide Allegro), umyślnie wprowadzają niezorientowanych w błąd. Tak, czy owak - starajmy się: przyglądać rzeczom wnikliwie, analizować budowę, wyciągać wnioski i konsultować z innymi (znów się nagadałem - sorki
)
Pozdrawiam!!!
...I po to jest Forum - by prostować

Pozdrawiam!!!