Guzik z czymś

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Syncmaster

Guzik z czymś

Post autor: Syncmaster »

Witam,

dzisiaj dziwny ,,chyba'' guzik wpadł, nie wiem czy to co jest naokoło i nad nim to jakaś niepotrzebna narośl brudu, czy to jakiś guzik specjalnego przeznaczenia.

Niestety obstukiwał się w kieszeni o inne rzeczy i górna część się odłamała.

Chciałbym dodać, że ta narośl jakby miała w sobie coś, jakąś jakby szpilę ktora przechodzi przez ucho w guziku.

Może ktoś wie jak go doczyścić.

Z góry dziękuję za identyfikację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
3mwoj

Re: Guzik z czymś

Post autor: 3mwoj »

Pruski hak mundurowy.
maciek-olsztyn

Post autor: maciek-olsztyn »

Były haki stalowo mosiężne??
Syncmaster

po dokładniejszym oczyszczeniu, stwierdziłem na około otoku pozostałości starej skóry (igłą można pogrzebać), w środku skupiska rdzy (na miejscu przełamania)widoczny trzpień łączący,

na początku myślałem, że od czapki, ale umiejscowienie trzpienia wskazuje bardziej na przybornik, ładownice, ewentualnie coś innego, szkoda, że się ułamał, i reszta nie jest w takim stanie jak ta część z koroną, a na przyszłość, czym coś takiego czyścić, czy lepiej zostawić??

jeszcze edytka, nie znalazłem żadnego haka wojskowego, który tyłem odpowiadałby temu, wszystkie mają szerokie zakończenia, ten ma trzpień, który tak jakby wchodzi w ucho guzika.
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

Na pierwszy rzut oka wyglada jak hak.Chyba opis za malo dokladnie przeczytałem.Chociaż mialem podobnie oklejone jakimiś szczątkami tkaniny czy skóry, może stąd skojarzenie.
Horhe

Post autor: Horhe »

A gdzie reszta skoro w haku ostał się fragment pasa?
Syncmaster

Na okolo czesci z korona byla skora.Byla twarda i wygladal poczatkowo jak rdza,ale wykryczyla sie i udalo sie ja wygrzebac igielka.Niestey nie zrobilem foto wysk
wyskrobin. Nic wiecej nie wyszlo, ale w tym miejscu byly robione prace ziemne,wiec moze reszta ma innego wlasciciela.Jak oczyszcze rdze to wstawie fotki.Tylko czym to zrobic by bylo jak najmniej inwazyjne dla przedmiotu.
ODPOWIEDZ