2 pfennig 1874

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
wendrowiec

2 pfennig 1874

Post autor: wendrowiec »

Witam szanowne grono poszukiwaczy,dzisiaj po pracy wyszła mi fajna monetka 2 pfennig 1874,jest z brązu i ma 20 mm,tyle znalazłem w googlach. Proszę was powiedzcie mi jak doczyścić brąz(nie mogę odczytać mennicy, a może akurat H :lol: :lol: )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
FELIX

Re: 2 pfennig 1874

Post autor: FELIX »

Nie jestem przekonany czy jest sens, bo takich monet wyciągniesz jeszcze dziesiątki. Jeśli to grynszpan to może być więcej zachodu niż to warte.

http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/c ... a-patynie/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutaj szersze kompendium:
http://www.numizmatyka24.pl/czyszczenie.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wendrowiec

Dziękuję Ci FELIX,pewnie i znajdę jeszcze tych fenisi ,ale chcę móc odczytać mennice
Kwik94

Post autor: Kwik94 »

Ja ostatnio spróbowałem czyścić monetki za pomocą elektrolizy. Jeżeli monetka jest w dobrym stanie i chcesz zobaczyc jak wyglądała pierwotnie to polecam. Ale gdy na monecie jest zielony czy jakis ciemny nalot i dzięki niemu widać różne znaki np. rok czy jakis orzełek to nie czyść, ponieważ nalot zejedzie i a razem z nim znaki. Bardzo dobrze czyszcza się miedziane kopiejki.Boratynki tez całkiem dobrze, ale nie wszytskie. jeśli chodzi o brąz myślę ,że spokojnie możesz bawić sie w chemika ;)
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Kwik,a jakim prądem działasz na monety przy elektrolizie?
Awatar użytkownika
wendrowiec

No właśnie dobre pytanie,słyszałem,że robi to się starą ładowarką od telefonu komórkowego,czyli 12 V,ile w tym prawdy nie wiem ,nie próbowałem.
Awatar użytkownika
marcintt

Post autor: marcintt »

Ja mam z starej ładowarki tel , super sprawa na monetki lecz trzeba też uważać :D
Awatar użytkownika
wendrowiec

A jakie proporcje wody i soli ? i ile mniej więcej czasu trwa elektroliza ?
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

wendrowiec pisze:A jakie proporcje wody i soli ? i ile mniej więcej czasu trwa elektroliza ?
Roztwór max 10% i najlepiej NaOH (np. kret) - uważaj na oczy i ręce !!!
Dobrze jest aby przedmiot " na pożarcie " był wyraźnie większy od tego czyszczonego.
Na długość elektrolizy ma wpływ wiele czynników: wielkość korozji, napięcie( mniej ) i natężenie (bardziej), gęstość roztworu itp

Elektrolizę trzeba kontrolować bo można przedobrzyć.

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Wagowy czy molowy?
Kwik94

Post autor: Kwik94 »

Ja używałem prostwnika. pod jedna żabkę monetka pod drugą jakis metal(ja uzywałem nowej sruby lub nakretki) do plastikowego pojemnika nalewałem wody i sypałem soli tak na oko. no moze do momentu gdy sie przestała rozpuszczac:D mysle ze 5 duzych łyzek na litrowy pojemnik po lodach starczy.jesli chcesz zeby ładnie i powoli czysciło to ustawiasz małe napięcie a jesli sie nie cierpliwisz to dawaj na maksa. Pamiętaj o przemyciu monetki w wodzie destylowanej i orzetarcie oliwką jesli tego nie zrobisz moneta zczarnieje ;/
Awatar użytkownika
osterode

Post autor: osterode »

W kwestii czyszczenia nadal jestem laikiem, ale do elektrolizy monet czy też małych elementów używałem baterii 9V. Spełniało swoje zadanie i nie było aż tak agresywne w stosunku do przedmiotów czyszczonych.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ