medalik z monety
medalik z monety
Witam serdecznie
Poruszałem ten wątek na shoutboxie, jednak bez odzewu - czy ktoś jest w stanie powiedzieć, co to za mennica ? Moneta to bodajże 20 fenigów - ktoś przerobił ją na medalik. Zaintrygowała mnie mennica - BM. Ktoś coś może podpowiedzieć ? Literki z oznaczeniem mennicy nie wyglądają na samoróbkę...
Pozdrawiam
Poruszałem ten wątek na shoutboxie, jednak bez odzewu - czy ktoś jest w stanie powiedzieć, co to za mennica ? Moneta to bodajże 20 fenigów - ktoś przerobił ją na medalik. Zaintrygowała mnie mennica - BM. Ktoś coś może podpowiedzieć ? Literki z oznaczeniem mennicy nie wyglądają na samoróbkę...
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- piećka1977
Re: Co to za mennica ?
Może tak.
B.M. (od rosyjskiego – Варшавскaя Moneta, czytaj warszawskaja monieta) – znak mennicy warszawskiej (lata 1850-1864)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_menniczy
B.M. (od rosyjskiego – Варшавскaя Moneta, czytaj warszawskaja monieta) – znak mennicy warszawskiej (lata 1850-1864)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_menniczy

Z tego co mi wiadomo to nie bili ich w Warszawie
Ewidentnie jest to moneta niemiecka, B.M. tyczy się carskich monet.
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
No, przecie to nie moneta, tylko medalik patriotyczno religijny z napisem: "BEHUT(E) DICH GOTT". U góry, (jak mnie kaprawe oczka nie mylą) jest chyba pozostałość uszka.
Czyli: "Niech Bóg cię zachowa". Był pewnie bity na pożegnalny podarunek dla żołnierza.
BM - może być cechą fabrykanta/projektanta.
Pozdrawiam!!!
No, przecie to nie moneta, tylko medalik patriotyczno religijny z napisem: "BEHUT(E) DICH GOTT". U góry, (jak mnie kaprawe oczka nie mylą) jest chyba pozostałość uszka.
Czyli: "Niech Bóg cię zachowa". Był pewnie bity na pożegnalny podarunek dla żołnierza.
BM - może być cechą fabrykanta/projektanta.
Pozdrawiam!!!
kolego rokers 87 podaj wymiary tego medalika. Pozdrawiam
Witajcie,
Szaszka69 - średnica tego przedmiotu to 16 mm
Blacek - tak, jest tam uszko, ale ten napis jest samoróbką. Poniżej wrzucam zdjęcie monety 20 fenigowej
http://mashopsimg.com/lecoins/pic/drs112.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Szaszka69 - średnica tego przedmiotu to 16 mm
Blacek - tak, jest tam uszko, ale ten napis jest samoróbką. Poniżej wrzucam zdjęcie monety 20 fenigowej
http://mashopsimg.com/lecoins/pic/drs112.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Nie było w Niemieczech mennicy z takimi literkami.
W omawianym okresie byłu takie:
A BERLIN od 1750
B HANNOVER 1866-1878
C FRANKFURT 1866-1879
D MUNICH od 1872
E DRESDEN 1872-1887
F STUTTGART od 1872
G KARLSRUHE od 1872
H DARMSTADT 1872-1882
J HAMBURG od 1873
Ewidentnie medalik z inicjałami wytwórcy, to moje zdanie.
W omawianym okresie byłu takie:
A BERLIN od 1750
B HANNOVER 1866-1878
C FRANKFURT 1866-1879
D MUNICH od 1872
E DRESDEN 1872-1887
F STUTTGART od 1872
G KARLSRUHE od 1872
H DARMSTADT 1872-1882
J HAMBURG od 1873
Ewidentnie medalik z inicjałami wytwórcy, to moje zdanie.
Średnica zgadza się i pasuje do monety 20 pfenning,litery MW niby mogą być zagadką ale może być że sugestia kolegów może być właśćiwą ,niekiedy nawet najlepszy tok rozumowania może okazać się mylnym. Te literki chyba długo pozostaną do końca nie wyjaśnione. Ja też skłaniam się że to jest medalik,zrobiony dla potrzeb typowo patriotycznych. Pozdrawiam
- osterode
A braliście pod uwagę, że mogą to być inicjały wytwórcy stempla? Nie wiem jak się taki osobnik nazywa, rytownik?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Blacek
- Kontakt:
Podzielam zdanie Osterode i obstaję, że nie jest to przeróbka. Przebicie bowiem awersu z nominału na litery nie pozostałoby bez śladu oraz uszczerbku na odwrocie (rewers musiałby oberwać od podłoża podczas uderzenia stempla w awers). Napis jest głęboki, więc trzeba było przyłożyć niezłej siły na stempel. Wyszłyby też różnice poziomu przebitki oraz perełkowanego obrzeża (które byłoby oryginalne - monetkowe). Poza tym odłamane uszko było jak widać integralną częścią medalika. U przeróbki byłoby np dolutowane. Uważam, iż jest to prosta, a masowa, państwowa produkcja wojenna (niewykluczone, że mennicza
).
Pozdrawiam!!!

Pozdrawiam!!!
Koledzy wyostrzyłem na maksa literki z medalika i powiem szczerze że trochę ta literka B przypomina mi raczej cyfrę 8, mogę się mylić. A jak na to zapatruje się właściciel?. Pozdrawiam
- niewidzialny
A tu inna wersja 20 Pfenning tego samego producenta http://www.ebay.de/itm/G7373-Medaille-D ... 2c6b00a9fd" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy zainteresowali się tym tematem.
@Niewidzialny - dzięki za link, który wiele wyjaśnia. Jak widać wychodzi na to, co pisał Blacek - produkcja wojenna dla żołnierzy. Z początku myślałem, że to zostało przerobione z monety, jednak literki "mennicy" mi się gryzły.
@Szaszka69 - tam jest literka "B"
Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy zainteresowali się tym tematem.
@Niewidzialny - dzięki za link, który wiele wyjaśnia. Jak widać wychodzi na to, co pisał Blacek - produkcja wojenna dla żołnierzy. Z początku myślałem, że to zostało przerobione z monety, jednak literki "mennicy" mi się gryzły.
@Szaszka69 - tam jest literka "B"

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku
- Blacek
- Kontakt:
Pozdrawiam i Pomyślności