Ręce mi opadły

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Ręce mi opadły

Post autor: Manufaktura Dzika »

Trochę smutno a zarazem można teraz robić kampanie 1812 w Polsce :)

важаемые форумчане!

26, 27 мая 2012 года под Череповцом (Вологодская обл.) близ села Мякса и деревни Хантоново силами Череповецкой районной администрации и военно-исторического клуба "18-й линейный полк" (Череповец) проводится ежегодный военно-исторический фестиваль "Сражение при Гейльсберге - 2012", посвященный одноименному сражению кампании 1807 года. Данный фесстиваль проводится в рамках Батюшковских дней, которые ежегодно проводятся на территории Вологодской области. Константин Николаевич Батюшков - поэт и участник наполеоновких войн.

Примерный план мероприятия:
25 мая - заезд первых групп участников, установка лагеря, товарищеское общение.
26 мая - заезд основного состава участников, репетиция сражения, вечером - небольшой сельский бал.
27 мая - парад, в 13.00 - сражение, вечером отъезд участников фестиваля.

Более точная информация будет выложена немного позже.

Старший по организации: шеф батальона Жерар (Сергей Беляев), контактный телефон: 89210572548.

Если возникнут какие-то вопросы для желающих, то прошу оставлять здесь, чтоб потом я мог их задать на организационном собрании.

электронный адрес для связи: 168strdiv@rambler.ru.
srebrny_lis

Re: Ręce mi opadły

Post autor: srebrny_lis »

Smutne jest tylko to, że nie próbowali (nie wiedzieli?) uczestniczyć w naszej imprezie. Z drugiej strony wspaniała sprawa: promocja Lidzbarka Warmińskiego jak by nie było. Organizatorom trudno byłoby zgrać to z "Heilsbergiem 1807" w LW dlatego, że zapewne ich budżet zawisł od organizacji przez władze szerszej imprezy: "Dni Batiuszkowa" - bo to jego mała ojczyzna. Spróbuję nawiązać kontakt.
Jeśli chodzi o imprezy "1812" na naszym terenie, to proponuję imprezę "Wielki pożar rewiru leśnego Meile 22 czerwca 1812 i proces o odszkodowanie". Mogę dokonać podpalenia :zebek: a potem udawać, że przesłuchuję świadków.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Sławek myślmy bardziej globalnie :) Berezyna Moskwa wszystko na wyciągnięcie ręki hahaha
np w Runowie.
Reklama dobra rzecz :)
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

http://maps.google.pl/maps?q=%D0%92%D0% ... pl&t=h&z=5" onclick="window.open(this.href);return false;

można jechać :)

napisz Sławek może jakieś pamiątki ze wschodniego Lidzbarka przyślą:)
srebrny_lis

Przed chwilą wysłałem grzeczną zajawkę o Pułku, podałem swojego maila i Jaksy, datę naszej imprezy i namiar na galerie. Poprosiłem o kontakt zwrotny i relację ze zdjęciami z "Dni Batiuszkowa". Wziąłem trochę "pod siuś" pisząc o książce i rozdziale poświęconym Batiuszkwowi. Że to w LW postać już znajoma. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
A swoją drogą między Ignalinem a LW można tęgą batalię stoczyć, nawet Borodino czy Waterloo :)...
Z tymi "bitwami świata w zasięgu ręki" to niegłupie: Jacek Drążkowski zaprojektował ongiś schemat układu słonecznego w miniaturze we właściwych proporcjach; można kiedyś pomyśleć o oznaczeniu teatru wojny w Prusach Wschodnich w miniaturze na terenie powiatu LW. Na jakiejś łące - nieużytku kolorowe drewniane paliki oznaczające Pruską Iławę, Lidzbark, Frydland itp. - w odpowiednich odległościach, z właściwą orientacja geograficzną. Przy dużych bataliach powtykać w ziemię (na czas pokazu) małe patyczki oznaczające duże jednostki. Warto podumać, bo to nietrudne a może być widowiskowe.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

albo tak wtykana makieta by widzowie wiedzieli skąd ta bitwa lidzbarska się wzięła
srebrny_lis

Paliki numerowane :) . Faceci w mundurach trzech armii łażą od pala do pala i zatykają nowe. Na razie jesteśmy jedyną [?] "zdublowaną" imprezą reko w Polsce. Dobra reklama. Nawet pod granicą fińską nas chcą.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

może ktoś przetłumaczyć o co chodzi?
srebrny_lis

Lokalne władze w obwodzie Wołogda FRos. organizują doroczne "Dni [poety] Batiuszkowa" (ich ziomal) a że poeta po raz pierwszy walczył pod Heilsbergiem 10 VI 1807, elementem "Dni" ma być rekonstrukcja "bitwy pod Heilsbergiem" w dniach 25-27 maja 2012. Przybędą rosyjskie grupy reko. Z pewnością impreza w tamtym osobliwym miejscu wynika z powiązania z rodową siedziba Batiuszkowa, który "wielkim poetą był". Z samej ciekawości wysłałem im kontaktowego maila z pozdrowieniami i podstawowym info o nas i naszym "Heilsbergu", ale jeśli coś nadejdzie zwrotnie to raczej nie dziś (wszyscy mogą być pod gazem, bo prazdnik). W konsekwencji Dzik zafantazjował o różnych Borodinach pod Runowem a ja się do fantazji dołączyłem. Chociaż sprawa może być inspirująca.
Reko towarzyszy "Dniom" chyba corocznie a organizuje pokaz rosyjska GRO "18 Pułku Liniowego".
Ostatnio zmieniony 01 maja 2012, 19:31 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

to miło, że tak daleko ktos pamięta. Nam zostaje reko tylko w runowie bo tak daleko jechać to jakieś 3 dni za kółkiem. Ale jak dobrze zanęcą to kto wie :lol:
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

srebrny_lis pisze:
A swoją drogą między Ignalinem a LW można tęgą batalię stoczyć, nawet Borodino czy Waterloo :)...
na pewno można przymierzyć się do zrobienia dużej Pruskiej Iławy w okolicach Górowa. Brakuje tej bitwy w kalendarzu strasznie, a można sprawę uskutecznić.
Awatar użytkownika
wojsport

Post autor: wojsport »

popieram pomysł Iławy
Marcin

Post autor: Marcin »

Zacny to pomysł.
srebrny_lis

No tak: będziesz walił niemalże zza swojego płotu albo z okna :D .
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

21. Batalion podejmie się organizacji Pruskiej Iławy w historycznym terminie w 2013 r.
ODPOWIEDZ