Co po X-Terra 70?

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
FELIX

Co po X-Terra 70?

Post autor: FELIX »

Cześć.
Nie mogę się dogadać ze swoim minelabem, pewnie niedługo pod młotek.
potrzebuje wykrywacza z dobrą dyskryminacją, stabilnego i prostego. Nie potrzebuje miliona nastaw i opcji a jawnie dobre osiągi przy wykonaniu standardowych czynności.
Zastanawiam się nad Tesoro Tejonem. Już w zeszłym roku o nim myślałem, ale odrzuciłem go ze względu na brak wyświetlacza, teraz wiem, że to był błąd. Sporo fantów odrzucam patrząc na id cyfrową i tym samym omijam dobre trafienia.
Bardzo proszę o opinie i sugestie.

Pozdrawiam i przepraszam za dziwna pisownię, ale używam telefonu i korekta nie jest wygodna
Awatar użytkownika
konon89

Re: Co po X-Terra 70?

Post autor: konon89 »

Tesoro Vaqero lub Cibola i jak pisałeś Tejon bardzo dobre kolega semi może Ci więcej opowiedzieć o Vaqero po fantach na forum suuuuper ja mam Cibole nie narzekam a może Cortez ma wyświetlacz i myślę że się nie myli
Awatar użytkownika
FELIX

Chyba nie chcę wyświetlacza. Zbyt często się nim sugerowałem niestety. Cibola odpada nie dlatego, że to zły wykrywacz, przeciwnie, bardzo dobry, ale to niższa półka niż X-Terra a nie chcę się cofać. Myślę nad Vaquero i Tejonem, podwójna dyskryminacja nie jest mi potrzebna, ale wybrałbym go ze względu na większy zasięg.
Awatar użytkownika
konon89

Rozumiem :) Nie jestem aż takim znawcą, ale Vaqero ma Semi i z pewnością powie Ci o nim dużo a Tejona kilku chłopaków z forum ma na pewno też pewnie pomogą popytaj a na pewno doradzą dobrze :) z tym nie ma pośpiechu tak jak z samochodem napalisz się a później żal.pl :/
Awatar użytkownika
FELIX

Dlatego założyłem temat. Liczę, że Black i Tom podzielą się ważnymi informacjami o Tejonie. Decyzja dość mocno przemyślana. Zakup pewnie też nie nastąpi od razu, tylko za jakiś czas dopiero.
Awatar użytkownika
konon89

A czy tom75 nie ma go? coś mi się obiło o uszy kiedyś :czekam: masz racje to nie są małe pieniądze przecież :/
BLACK

Post autor: BLACK »

Felix miałem ten sam dylemat z Cibolą śmiga mój syn więc po sprzedaniu Omegi chciałem coś innego sugerowałem się kilkoma rzeczami po pierwsze cibola i vaquero są na jedną 9v bateryjkę i na cało dzienny wypad jedna starcza i po bateryjce. Tejon jest na 8 paluszków ale na komplecie kilka dni rycia naprawdę na plus. Tejon ma ręczne strojenie do gruntu pomaga przy innych cewkach niż standardowa i jest o wiele lepiej wyważony niż cibola . Mam tejona krótko ale zauważyłem i to potwierdzona opinia że lubi żelazo ciągnie takie przedmioty z bardzo dużych głębokości . Dwie dyskryminacje to bajka ustawiasz dwie inaczej pstryk spustem i masz druga nie trzeba nic kręcić wygoda straszna. Wyświetlacz zbędny bajer jak się osłuchasz będziesz wiedział co jest co. Też chciałem De leona lub Corteza ale sam sprzedawca wiadomo kto powiedział wyświetlacz zbędny bajer no i z Tesoraków Tejon jest najgłębszy ! Ja byłem Cierpliwy i się doczekałem kupiłem 3 letnia sztukę o 600 zł taniej niż nowy w idealnym stanie od przedstawiciela. Będziesz chciał się pobawić przed zakupem pisz mam Cibole i Tejona spotkamy się po testujesz zobaczysz .
BLACK

asiawf z forum śmiga jeszcze z Tejonem dużo mi podpowiedziała Tom też :)
Awatar użytkownika
FELIX

Dzięki wielkie. Jak pogoda dopisze to może na niedzielę? Jakby coś to dogadamy się na PW.
Mam wrażenie, że Tesoro mają najlepszą dyskryminację w tej półce cenowej. Jak z Tejonem w stosunku do Omegi? Nie popiarduje, lepiej wycina żelazo?
W porównaniu do Ciboli jest dużo głębsza? Sporo więcej żelastwa się wyciąga?
No i ostatnie pytanie, w jakich sytuacjach używasz podwójnej dyskryminacji. Jakoś zawsze odnosiłem wrażenie, że chodzimy na minimalnej dyskrymie i styka. ;)
BLACK

Co do Niedzieli nie obiecuję weekend spędzam z ojcem rydzykiem w Warszawie :axe: Co do Tejona i Omegi to Tejon jak każdy tesorak cisza i spokój Omega popierduje i to mnie właśnie denerwowało . Co do żelaza każde większe Ci pokaże nie ma na to siły ale po sygnale można poznać że to żelastwo no i lubi żelazo mogę spokojnie powiedzieć że i na militarkę się nadaje . Od Ciboli jest na bank głębszy ostatnio Tejon delikatnie pokazywał sygnał na Ciboli cisza a na dużej głębokości leżała klamerka WH :) Co do dyskryminacji zależy od miejsca szukania jak masę śmieci trzeba ja podkręcać Tejon każdy łepek od szpilki pokaże ja głowną mam zawsze na minimum alternatywna wycinam folie i inne śmieci
Awatar użytkownika
asiawf

Post autor: asiawf »

polecam "borsuka" :D
Awatar użytkownika
FELIX

Dzięki.
Chyba wszystko w czym chciałem się upewnić zostało powiedziane. Teraz tylko trzeba dozbierać kilka stówek, sprzedać tereskę i polować na Tesoraka, może nawet nówkę kupię.
BLACK

No ja wziąłem 3 letnią wersje Niemiecką różni się tylko kolorem iż jest czarna dałem 1800 zł bo to żadna tajemnica dostałem jeszcze pół roczną gwarancję :)
Awatar użytkownika
FELIX

Miałeś sporego farta.
Odezwij się do mnie na PW, kiedy mógłbym potestować Tejona. Nie będę ci spamować skrzynki tym samym pytaniem co tutaj ;).
Dzięki

Edit:
Co z Minelabem E-Tracem i Explorerem?
Awatar użytkownika
semi94

Post autor: semi94 »

Polecam Vaguero jest ok.Pzdr.
ODPOWIEDZ