Stanowiska dział???
Stanowiska dział???
Witam , wlasnie wróciłem ze spacerku i zauwazylem dosyc sporo takich jam, te sa umieszczone wzdluż drogi lesnej, Na co wam to wyglada??? Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 17:01 przez Bartek14, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Stanowiska dział???
Dołek na sadzonki wykopany przez leśnika.
- pulkownikL
wystarczy się przyjrzeć,dołki na sadzonki to zawsze gł.ok 50-70cm,nie głębsze i zawsze prostokąt,nie ma potrzeby ryć głębiej bo chodzi tylko o przykrycie sadzonek gałęziami z iglaków żeby nie wyschły za szybko,a jak wiadomo sadzonki są raczej niewielkie, 

Darz bór! 

W okolicy bylo sporo okopow i to byc moze mnie zmylilo do tego główna droga przez las. Ale kto pyta nie bladzi a ja znowu czegos sie nauczylem , dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam!!! Ps, jezeli komus przydala by sie budka telefoniczna to wiem gdzie lezy he 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jako córka leśniczego -zgadzam się z kolegami, ze to dół na sadzonki:D
- maciek7309
Trochę to za duże na dół na sadzonki. W dodatku stare - stopień naturalnego zasypania ziemią. Okop na pojazd, stanowisko artyleryjskie wykluczone - nie ten kształt, brak schronów dla załogi i na amunicję.
Pozdr.
Pozdr.
To na 90% nie są doły na sadzonki. te zazwyczaj są mniejsze, płytsze i w kształcie prostokąta. Być może zdjęcie przekłamuje nieco, ale te dziury wyglądają, jakby miały lekko kolisty kształt.
Poza tym górne "wały" typowe jak w ziemiankach.
Odrzuć warstwę humusu, wykop 2-3 sondy i będziesz wiedział, czy warto tam łazić
Odrzuć warstwę humusu, wykop 2-3 sondy i będziesz wiedział, czy warto tam łazić

- niewidzialny
To mogą być tz. "lodownie" czyli ziemianki do przechowywania sadzonek leśnych w większych ilościach i na dłuższy okres, a dopiero z tych lodowni rozwozi się sadzonki na poszczególne uprawy gdzie składowane są czasowo w dołach roboczych...Lipek pisze:To na 90% nie są doły na sadzonki. te zazwyczaj są mniejsze, płytsze i w kształcie prostokąta. Być może zdjęcie przekłamuje nieco, ale te dziury wyglądają, jakby miały lekko kolisty kształt.
- pulkownikL
Nakopałem się sporo takich dziur na zieleninę,nie zawsze miały prostokątny kształt zgodny z założeniem,jak gdzieś coś przeszkadzało to się omijało i czasem esyfloresy wychodziły
,a nasyp naokoło dziury?no taczkami tego się nie wywoziło tylko sypało gdzie popadnie,z reguły najbliżej aby się nie forsować bo i po co,ale rada tylko jedna,pójść,powęszyć ,może będzie PIP, PIP!,się cosik trafi i po gdybaniu, sezon w pełni więc Bartek za szpadel i do boju 

- niewidzialny
Polmosów kolekcja gwarantowana 

- pulkownikL
musiało się coś rypnąć na rozgrzewkę,niepowiem,czasem odmówiłemniewidzialny pisze:Polmosów kolekcja gwarantowana