Ksiązka ku przestrodze

Lata 1799-1815
Awatar użytkownika
Kodi

Ksiązka ku przestrodze

Post autor: Kodi »

Właśnie otrzymałem od żony :wstyd: polskojęzyczny reprint książki autorstwa francuskiego lekarza J.-L.Doussin-Dubreuila pod znamiennym tytułem "Niebezpieczeństwa onanizmu. Listy i porady dotyczące chorób nim wywołanych. Dzieło przydatne Ojcom Rodzin oraz Wychowawcom" wydany w Paryżu w 1825 r. Większość zawartych w niej pouczających listów i opisów przypadków pochodzi w 1805 r. (apogeum onanizmu przed Austerlitz? :lol: ).

Można w niej znaleźć wiele pouczających wiadomości, np. jak rozpoznać "mastrubantów":
oko błędne, przyćmione, słabe i często zaczerwienione, obolałe, kaprawe, powieki spuchniete, twarz zgrzybiała, pożółkła i wychudzona, głos ochrypły, wątły i głuchy, poty nadzwyczaj obfite, stękania, częste ziewania, charakteryzuje się też całkowitym imbecylizmem.

M.in. wspomnienia młodzieńca który "na dwa lata pod broń powołany", zachęcił do uprawiania samogwałtu cała kompanię. Ponadto diety zalecane onanistom w zależności od temperamentu (flegmatyk, żółciowiec, sangwinik etc.), zalecane zabiegi (szorowanie gąbką genitaliów, zimne i gorące kąpiele, lewatywy, tabletki na przeczyszczenie), stadia postępowania choroby, np 1. Podgniwać zaczyna!... cierpi z powodu popełnianej zbrodni, starzeje się przedwcześnie... plecy już zgarbione! 2. Oczy zgasłe, ciężkie wory pod nimi 3. włosy traci.
W końcu umiera ledwie 17 lat licząc!

Być może "ta zgubna ruchawka, bezbożne rękodzieło" było prawdziwą przyczyną klęski Wielkiej Armii?

Kto zainteresowany, pożyczyć mogę. Dyskrecja zapewniona :zebek:

http://imageshack.us/photo/my-images/687/onanw.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Remington

Re: Ksiązka ku przestrodze

Post autor: Remington »

Były w necie fotki ilustacji tego dzieła. Goście wyglądają jakby mieli trąd, czy dżumę.
:D
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Musiało tam chodzić o nieumiarkowanie i tzw. choroby brudnych rąk.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

Kodi pisze:
oko błędne, przyćmione, słabe i często zaczerwienione, obolałe, kaprawe, powieki spuchniete, twarz zgrzybiała, pożółkła i wychudzona, głos ochrypły, wątły i głuchy, poty nadzwyczaj obfite, stękania, częste ziewania, charakteryzuje się też całkowitym imbecylizmem.
odbiegając od tematu książki, to jakby opis tego jak wyglądamy dzień po bitwie :zebek:
srebrny_lis

Kolega prawnik przyniósł kiedyś do akademika stary podręcznik "fizjognomiki" na bazie poglądów prof. Lombroso. Liczne ilustracje. Od razu się sami wg tego klasyfikowaliśmy; wyszło, że ja mam twarz fałszerza czeków bankowych, Kajetan twarz oszusta karcianego, kolega Marucha seryjnego mordercy, kolega L. zboczeńca seksualnego a najgorzej miał kolega Z. - miał "twarz onanisty" czyli włos zwichrzony, oczy zamglone z opadającymi powiekami i tak jak tam dalej w książce... :zebek: . Przyznam, że wtedy odetchnąłem z ulgą, chociaż "fizjognomika" dawno się już skompromitowała.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

U nas, na wsi gadali o włosach rosnących między palcami "koniobójców" ;)
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

Blacek pisze:U nas, na wsi gadali o włosach rosnących między palcami "koniobójców" ;)
znam takiego co sobie dla niepoznaki golił :zebek: :zebek:
krystek92

Post autor: krystek92 »

Może z tej samej książki :zebek:
http://9gag.com/gag/3469267" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

A tak poważnie, to może przyczyną tych chorobowych zmian była słynna starożytna infekcja zwana "legionarią", widoczna i w następnych epokach? Nie zaś poczciwe "grzechy samotnicze"... :D Wg mitów greckich, samotrzepkę miał wymyślić Hermes dla pocieszenia swego brzydkiego potworkowatego syna Pana (zrobił go z nimfą będąc pod postacią kozła).
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

A tak swoją drogą Kodi to może żona ci coś sugeruje :wstyd: ,oj broń cię panie Boże,co to mi przyszło do głowy :zebek: ,pzdr. ;)
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

pulkownikL pisze:A tak swoją drogą Kodi to może żona ci coś sugeruje :wstyd: ,oj broń cię panie Boże,co to mi przyszło do głowy :zebek: ,pzdr. ;)
na pewno :zebek: dodatkowo do kompletu dostałem niedawno "Sztukę pierdzenia" , reprint z 1751 r. To już nie przypadek :he:
srebrny_lis

Czyli, jeśli idzie o fizjologię, zmierzamy szczęśliwie do "Sztuki obłapiania" Fredry.
ODPOWIEDZ