Nie wiem czy, ktoś słyszał o tajemniczym kamieniu w lasach koło Lamkówka. Znalazłem go mając parę lat, pokazywałem go potem znajomym, teraz jest sławny.
http://www.zenderowski.gower.pl/a-barczewo/336.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie jestem pewien , bo nie byłem tam z wykrywaczem, że koło kamienia była linia okopów, a cały las w Lamkówku jest zryty. Jest jeden niemiecki grób o którym wiem. 24 dywizja pancerna broniła się dzielnie, wycofała się później do Lamkowa.
Zakładający wątek twierdzi że nie działa mu spacja, zadałem sobie ten trud i tekst poprawiłem----------Damian
kamyczek
- syriusz13
Re: kamyczek
Jest to głaz graniczny o kilku hipotezach celu wykucia znaków i jego ustawienia.Znaki najprawdopodobniej wykute w XIV w.W 2009 r. głaz wpisany w listę zabytków prawnie chronionych.
Nie wiem o jakie okopy chodzi ,ale kamień ustawiony jest na wale ziemnym przesieki.
Nie wiem o jakie okopy chodzi ,ale kamień ustawiony jest na wale ziemnym przesieki.
co>znaczy<wal<ziemny>przesieki?
widziales>ten>kamien?
ja>go>odkopalem>dawno>temu,byly>pod>nim>potluczone>zielone>szklo>i>spalone>drewno>wiec>stwierdzilem>ze>skarbow>tam>nie>ma.mialem>z>szesc>lat
kamien>stal>na>kopczyku>wtedy>wydawal>mi>sie>ogromny
przed>nim>byl>row>przypominal,okopy.
widziales>ten>kamien?
ja>go>odkopalem>dawno>temu,byly>pod>nim>potluczone>zielone>szklo>i>spalone>drewno>wiec>stwierdzilem>ze>skarbow>tam>nie>ma.mialem>z>szesc>lat

kamien>stal>na>kopczyku>wtedy>wydawal>mi>sie>ogromny

przed>nim>byl>row>przypominal,okopy.
- syriusz13
Kamień zsunął się lekko z wału.Pierwotnie napewno stał na szczycie wału który oznaczał granicę włości.Wał,przesieka oznacza granicę pewnej ziemi,własności itp.
Powiedz mi jeszcze gdy go odkopywałeś dawno temu to np podkopywałeś co mogło spowodować obrócenie lub przesunięcie głazu?Chodzi mi czy znaki na nim wyryte mogły być zwrócone w inną stronę niż teraz?
Powiedz mi jeszcze gdy go odkopywałeś dawno temu to np podkopywałeś co mogło spowodować obrócenie lub przesunięcie głazu?Chodzi mi czy znaki na nim wyryte mogły być zwrócone w inną stronę niż teraz?
kamien>byl>mocno>zasypany>pewnie>dlatego>nikt>nie>zwracal>na>niego>uwagi>przez>tyle>lat.
odrywalem>ziemie>az>kamien>odslonil>sie>calkowicie>teraz>lezy>na>boku.pogrzebalismy>jeszcze>pod>nim.symbole>uznalem>za>niedokonczone>swastyki>myslalem>ze>zolnierze>mogli>to>zrobic>z>nudow.
ale>to>znaczy>ze>niedaleko>moglabyc>pruska> osada
las>zarasta>to>miejsce.
odrywalem>ziemie>az>kamien>odslonil>sie>calkowicie>teraz>lezy>na>boku.pogrzebalismy>jeszcze>pod>nim.symbole>uznalem>za>niedokonczone>swastyki>myslalem>ze>zolnierze>mogli>to>zrobic>z>nudow.
ale>to>znaczy>ze>niedaleko>moglabyc>pruska> osada

las>zarasta>to>miejsce.