grosz Prusy
grosz Prusy
Czy to jest srebrny grosz wilhelma koenig von preussen??? bo tak za bardzo nie wiem 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pulkownikL
Re: monetka do id
ja woll,herr general,w miare czesto sie trafiaja,mennica Berlin 

hehe danke oberleutnant
a mam jeszcze pytanko: wiesz jak ją podczyścić?

- pulkownikL
ja na srebro zawsze kwas askorbinowy,czyli wyciskam cytryne,poczekaj troszke moze koledzy jeszcze podpowiedza cos bezpieczniejszego
,no i zalerzy jaki efekt chcesz osiagnac,moim niektorym nie wystarczylo i tak zostaly,tez ladne 

oki fajnie dzięki
chciałbym ten nalot czarny troszkę zlikwidować bo tak trochę niewyjściowo to wygląda 

- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Czarny, srebrny łańcuszek włożyłem do roztworu "kreta" (soda żrąca - OSTROŻNIE!!!) 6 kulek na 25 gramów dobrze ciepłej wody. Po 10 sekundach wyjąłem i spłukałem, a następne przetarłem szczoteczką do zębów (zużytą
).
Czynność najlepiej wykonywać w zlewie z użyciem pensety.
Czerń znikła- łańcuszek został w stanie nienaruszonym, do leciutkiego przepolerowania. "Sreberek" nie zbieram - więc nie wypróbowałem na monetach.
Per analogiam wnioskuję, iż może się udać
Pozdrawiam!!!
Czarny, srebrny łańcuszek włożyłem do roztworu "kreta" (soda żrąca - OSTROŻNIE!!!) 6 kulek na 25 gramów dobrze ciepłej wody. Po 10 sekundach wyjąłem i spłukałem, a następne przetarłem szczoteczką do zębów (zużytą

Czynność najlepiej wykonywać w zlewie z użyciem pensety.
Czerń znikła- łańcuszek został w stanie nienaruszonym, do leciutkiego przepolerowania. "Sreberek" nie zbieram - więc nie wypróbowałem na monetach.
Per analogiam wnioskuję, iż może się udać

Pozdrawiam!!!
- von der Goltz
ja
tez do soku z cytryny albo do kwasku cytrynowego i nie narzekam hehe a na dodatek zawsze cytryne mam pod reka

Najmniej inwazyjna metoda to proszek do pieczenia w słabym roztworze.
Ta monetka jest akurat z marnego srebra, stanu około menniczego nie osiągniesz
Wystarczy sok z cytryny tak jak pisał poprzednik parę postów wyżej (oczywiście zabieg kontrolowany). Przypuszczam, że roztwór z kreta dobiłby tą i tak już nadgryzioną zębem czasu monetę - jak już wspominałem - marne srebro. Najlepiej jest je czyścić winianem sodu-potasu, jutro postaram się dorzucić fotki efektów.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- syriusz13
Grosz srebrny ,1/30 talara ,1865 r. ,mennica Berlin,bity za panowania Wilhelma I Hohenzollerna.
dziękuję wszystkim, bardzo pomocni jesteście na prawdę cieszę się że tu trafiłem
na początek spróbuję z cytrynką skoro słabe sreberko ale czekam rokers na foto pozdrawiam 

Do kwasku nie wkładałbym monety, zbyt mocno wytrawia, nawet małe stężenia potrafią popsuć monetkę. Proszek do pieczenia jest bardzo dobry.
- pulkownikL
moze i faktycznie zaczac od proszku,i tak jest juz troszke podgryziona,a srebro ma faktycznie liche 

Łyżeczka na szklankę wody, na początku delikatnie.pulkownikL pisze:moze i faktycznie zaczac od proszku,i tak jest juz troszke podgryziona,a srebro ma faktycznie liche
Po 10 minutach przetrzeć szczoteczką delikatnie i przepłukać, jak nie będzie schodzić to potrzymaj dłużej.
oki Felix tak zrobie a jak nie podziała w weekend jestem w oln to wpadne pomożesz
pzdr
a jeszcze w cieplej wodzie?