Monetka do ID.
Monetka do ID.
Witam!
Prośba o ID monetki.
W całości miałaby średnicę 17 mm.
Materiał: Ag.
Niestety moneta jest ścięta, ale nie wiem czy to
dzieło właściciela, czy efekt prac polowych?
Kolorystyka zdjęcia wynika z kiepskiej jakości oświetlenia.
Pozdrawiam.
Prośba o ID monetki.
W całości miałaby średnicę 17 mm.
Materiał: Ag.
Niestety moneta jest ścięta, ale nie wiem czy to
dzieło właściciela, czy efekt prac polowych?
Kolorystyka zdjęcia wynika z kiepskiej jakości oświetlenia.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Monetka do ID.
No ani chybi ulamany denar Imperium Romanum, najpewniej z II w.! 
Zeby powiedziec cos wiecej trzeba lepszych fotek i/lub podjecia ostroznej proby oczyszczenia!

Zeby powiedziec cos wiecej trzeba lepszych fotek i/lub podjecia ostroznej proby oczyszczenia!

- pulkownikL
wal fotki i inne,srebro?braz?zaraz bedziemy grzebac co to za cacko,az mi oczy wylazly
gratulacje

Ja obstawiam Ingenuus'a 258-260 r...
- syriusz13
To są dwie monety,a właściwie części monet?
Czy jedna a wstawione w jedno zdjęcie rewers i awers?
Czy jedna a wstawione w jedno zdjęcie rewers i awers?
Rewers i awers na jednym zdjęciu 

- pulkownikL
cos mi ta mordka pachnie commudusem ,bitym przez senat SC,ale lepsze foto by ulatwlo sprawe,a metal i waga znana szczesliwemu znalazcy? 

-
Nie jestem numizmatykiem, ale skoro Kolega sugeruje Ingenuusa (uzurpatora z Pannonii) to co zrobić z informacją prof. A. Krawczuka, że "całe panowanie Ingenuusa było tak krótkie, może kilkunastodniowe, że nie zdołał on nawet wybić swych monet; w każdym razie żadne się nie zachowały"? Jego upadek, po krwawych walkach między legiami pannońskimi, przyspieszyła jazda Aureolusa.
Kommodus (zm. 192) najczęściej ma brodę na monetach i wydatne usta (ten tu ma raczej wąsy albo głębokie fałdy wokół ust); jednak Kommodus zapuścił brodę dopiero po jakimś czasie panowania, żeby upodobnić się do Herkulesa. Ciekawe, że w poczet bogów zaliczył go senat na wyraźny rozkaz cesarza Septymiusza Sewera, który gardził senatorami i walczył o podniesienie prestiżu władzy cezara niezależnie jaki by ten cezar był.
Kommodus (zm. 192) najczęściej ma brodę na monetach i wydatne usta (ten tu ma raczej wąsy albo głębokie fałdy wokół ust); jednak Kommodus zapuścił brodę dopiero po jakimś czasie panowania, żeby upodobnić się do Herkulesa. Ciekawe, że w poczet bogów zaliczył go senat na wyraźny rozkaz cesarza Septymiusza Sewera, który gardził senatorami i walczył o podniesienie prestiżu władzy cezara niezależnie jaki by ten cezar był.
Tak, to faktycznie moze byc denar Kommodusa - wariant z glowa wladcy w wiencu laurowym na awersie i Jowiszem siedzacym z piorunem (gałązką?) i berlem w rekach na odwrocie. Nie wykluczone ze cos okolo RIC 117 ale analogiczne przedstawienia b. czesto wystepuja u tego akurat cesarza! Bez literek z otoku bedzie zatem trudno... 

-
Słabo widać, ale z literek chyba tylko jakiś fragment z AVGVSTVS...
- pulkownikL
prosimy o foto z BIG ZOOOOOOOOMEM,bo mi chyba na oczy siada 

Wstępnie dzięki za pomoc w ID
Niestety swoim sprzętem nie jestem w stanie
zrobić lepszych zdjęć.

Niestety swoim sprzętem nie jestem w stanie
zrobić lepszych zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Przynajmniej brodę widać wyraźniej. A skoro asdsic powiada, że podobne numizmaty płodzono za Kommodusa...
- pulkownikL
na 99%,podobobizna od razu mi cos mowila,np RIC III 101,a rewers nie jest czestym motywem i paru tylko go mialo, z roznicami oczywiscie(plec piekna Faustyna)sporo przemawia ku temu,to nie jest walony w dziesiadkach odmian rewers np.gloria romanorvm,wielu wladcow,przykladow jest duzo wiec nie ma co sie rozpisywac,pozdrawiam
Nooo Waldku, modestia godna pensjonarki acz zbyteczna calkiem bo zdjecie - mucha nie siada!zecke pisze:Niestety swoim sprzętem nie jestem w stanie zrobić lepszych zdjęć.

Nie jest?pulkownikL pisze: (...)a rewers nie jest czestym motywem i paru tylko go mialo, z roznicami oczywiscie(plec piekna Faustyna)sporo przemawia ku temu,to nie jest walony w dziesiadkach odmian rewers np.gloria romanorvm,wielu wladcow,przykladow jest duzo wiec nie ma co sie rozpisywac,pozdrawiam