Czy po lidzbarkiem warinskim były czolgi typu tygrys.

Lata 1939-1945
rg428

Czy po lidzbarkiem warinskim były czolgi typu tygrys.

Post autor: rg428 »

bo slyszalem pewną historie od weteran z tamtych walk o lidzbark i twierdzi ze były ,czy to prawda?
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Nie, stanowczo nie, chyba, że na platformach kolejowych przemieszczały się przez Lidzbark!
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Jest niestety tak, że we wspomnieniach bardzo wielu ludzi "tygrys" to po prostu synonim "dużego czołgu" niemieckiego ("a na tygrysy mają visy"...). Może stąd biorą się liczne nieścisłości? :)
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

ponoć pod stoczkiem klasztornym był jeden tygrys rozbity i stał po wojnie
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Pod Stoczkiem Klasztornym? Pierwszy raz slysze :) chyba ze pochodzile z lawety slawnego juz pociagu :) Pozdrawiam
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

wiem to z opowieści mojego dziadka - o rozbitym ogromnym czołgu z kwadratową wieżą i namalowanymi czarnymi krzyżami
jatech

Post autor: jatech »

Takich przypowieści była masa - wg. zeznań ludzi jeden Tygrys stał na skrzyżowaniu dróg w Gadach ??
Awatar użytkownika
Sepp

Ja do takich opowiesci podchodze sceptycznie :) fajnie sie je slucha :) superancko dziala to na wyobraznie, tez znam pare opowieci o czolgach ukrytych w bagnach i ukrytych pod goreczkami w okolicy Lidzbarka ale szczerze nigdy tego nie sprawdzalem :) ale moze kiedys....

Ps Srebrny Lis napisal kiedys artykulik do Gazety Warminskiej pt Kosowo.... cos tam cos tam ( nie pamietam jednak tytulu) w ktorym wspomnial o czolgach w okolicy motokrosu.... ale szczerze mowiac w kazdym bagienku i na kazdym wzniesieniu i na kazdym skrzyzowaniu w Prusach Wschodnich stal TYGRYS :P :) to juz miejscowa tradycja :)

Pozdrawiam Sepp
srebrny_lis

O czołgu, niekoniecznie tygrysie (a może transporterze?), wspominał Czarek Wojszkun, który bawił się tam w dzieciństwie: mówił, że skakali po kępach do miejsca, gdzie wyczuwali pod stopami (pod błotnistą wodą) wyraźny prostopadłościenny kształt z włazami. Natomiast pan Wierzbicki (ten filatelista) miał widzieć jako chłopiec w tejże dolince roz...ne przez ruską artylerię lub lotnictwo resztki niemieckiej kolumny transportowej: trupy koni, pojazdy, wozy drewniane, zwłoki ludzkie. Po przeciwnej stronie szosy do Kłębowa, przy gospodarstwie Kałasków, rozbite ogniem gniazdo niemieckiego KM. Ot, relacje jak relacje... dobre na początek, ale nic nie zastąpi dokumentów (acz i one są fałszowane!).
Awatar użytkownika
Sepp

Falszywe dokumenty? Co miales na mysli? A co do czolgu,ja slyszalem ze jest jeden zasypany przy torach ( jeszcze nie rozebranych) w takim dziwnym sztucznym wzniesieniu widocznym z polany za osiedlemW polewej stronie szosy... podobno znajdowal sie tam rowniez polowy sklad amunicji(?) ale czy to prawda to nie wiem... Natomiast wiem na 100% o stanowisku dziala Flak 88 na koncu ulicy Warszawskiej (gzie obecnie stoja nowe bloki)ktore"pilnowalo" ulicy Bartoszyckiej i okolic Zydlaga, stalo one na swoim stanowisku jeszcze pare lat po wojnie ale czy zostalo one w ogole uzyte tego niestety nie wiem... Pozdrawiam
srebrny_lis

Zafałszowane dokumenty? Np. statystyki komunistyczne, meldunki o liczbie strąconych samolotów składane przez pilotów różnych nacji itp. Już starożytność jest tego pełna a wiek XX też nie wolny...
borzyn

Post autor: borzyn »

Jeżeli chodzi o bagna z okolic motokrosu, to jak to się mówi w bajce jest ziarno prawdy.Jeżeli chodzi o ten czołg o którym pisze srebrny lis to był tam napewno sam jakieś 2 lata temu natknełem sie najego szczątki pokrywa przedziału silnikowego,2 gąsielnice,oraz elementy przekładni skrzyni biegów lub układu pms.waga ok 30 kg.Niestety nie do ustalenia co to za pojazd
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

borzyn pisze: ...sam jakieś 2 lata temu natknełem sie najego szczątki pokrywa przedziału silnikowego,2 gąsielnice,oraz elementy przekładni skrzyni biegów lub układu pms.waga ok 30 kg.Niestety nie do ustalenia co to za pojazd
po gąsienicach można dość precyzyjnie określić typ pojazdu - masz je może ?? jeśli tak to wklej zdjęcie wraz z wymiarami

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Sepp

Borzyn czy przypadkiem nie chodzi Ci o te rozlegle trzesawiska z brzozowym laskiem za motocrosem zwane Toten Bruch? Ja wlasnie tam natknalem sie na elementy jakiegos pojazdu :?: i prawdopodobnie nakladki na gasienice ale stan tego tragiczny :wink: Cy moze masz na mysli "Zywe" jeszcze bagno przy glownej szosie po prawej stronie toz przy motocrosie?

Moze jak bede za 3 tygodnie na urlopie zorganizujemy jakis wypad pt "Lidzbarski Motocross - rozwiazanie tajemnic" :D

Pozdrawiam Sepp
Awatar użytkownika
Sepp

Bo jesli to bagno przy glownej szosie to z tamtad wyszedl mi trommelik i pokrowiec na lufke z kompletu o smieciach nie wspomne :roll: kurcze ci organizatorzy motocrossow powinni lepiej sprzatac po swoich imprezkach i bywalcach tych imprezek bo watpie zeby te tony smieci pochodzily z wysypiska :) a halny na Warmii nie wieje... no chyba ze ta pogoda juz w ogole pojebala :lol:
ODPOWIEDZ