proszę o ID
- korvettenkapitan
- Kontakt:
proszę o ID
cóż to może być? jakiś tasak pewnie ale do czego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- korvettenkapitan
- Kontakt:
Re: proszę o ID
i jeszcze taka dziwna blaszka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdyby była cała to by Ci zagrała
Płyta perforowana.Tylko trzeba by było ją do odpowiedniej maszyny włożyć.Powinna mieć przy krawędzi napisy z tytułem utworu
Tylko nazwa tego urządzenia mi umknęła

Tylko nazwa tego urządzenia mi umknęła

Od katarynki
?

Ladny kawalek blaszki ,polifon mial okragle plyty z otworkami a tutaj nie moge nic sobie przypomniec, katarynki maja podobn e wklady np.z twardego papieru poskladanego w kostke i rozwijanego tasmowo(nei wszystkie oczywiscie).
Nie wiem czy to nie wariacja fonografu:
http://www.google.fr/imgres?q=fonograf& ... ,r:35,s:78" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wiem czy to nie wariacja fonografu:
http://www.google.fr/imgres?q=fonograf& ... ,r:35,s:78" onclick="window.open(this.href);return false;
- korvettenkapitan
- Kontakt:
może być i fonograf. wygląda, że autentycznie był zaokrąglony i z jedenj strony puknięty więc jest prosty. a co z "maczetą"
Tylko sie nie smiej - widzialem cos podobnego na zachodzie na rynku staroci ale posiadalo drewniane okladki tutaj jest tylko slad po nich ,prawdopodobnie resztki narzedia rolniczego nie bardzo przychodzi mi do glowy czemu by to mialo sluzyc?
Bylo to dlugie na okolo 180 cm.Do karczowania chwastow?
Chociaz wyglad nitow stalowych i ich dlugosc wskazuje bardziej na okladki metalowe lub cos twardszego od drewna.Moze jakas przerobka np.tzw targacza od kosiarki konnej poprzez zamocowanie do niego noza samorobki.Targacz byl umocowany w twardym drewnie lub sklejce pozniej.Nic wiecej mi do glowy nie przychodzi.
Bylo to dlugie na okolo 180 cm.Do karczowania chwastow?
Chociaz wyglad nitow stalowych i ich dlugosc wskazuje bardziej na okladki metalowe lub cos twardszego od drewna.Moze jakas przerobka np.tzw targacza od kosiarki konnej poprzez zamocowanie do niego noza samorobki.Targacz byl umocowany w twardym drewnie lub sklejce pozniej.Nic wiecej mi do glowy nie przychodzi.
- ostrybrzytwa
a w pobliżu tego tasaka nie było pola z kukurydzą