Na pewno wielu znany jest tekst "Mapa odkryć Tannenbergu" autorstwa Damiana Czerniewicza. Ja go znam z tej strony (link prosto do artykułu):
http://www.domwarminski.pl/content/view/648/840/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wiem czy pierwotnie ukazał się gdzieś indziej.
Pada tam takie zdanie:
"Póki co, zapraszam Was do studiów tabeli ukrytych i zaginionych sztandarów Tannenbergu i ich elementów",
oraz jeszcze jedno:
"W przypadku innych jednostek, jest podobnie, więc dane zawarte w „tabeli sztandarów” zebrane na podstawie dokonanych odkryć i rosyjskich dokumentów z przed lat są wiarygodne."
Chciałbym was zapytać, czy wiadomo wam cokolwiek o jakiej tabeli sztandarów tu mowa? Czy to takie tylko obrazowe określenie posiadanej wiedzy, czy też może przy jakiejś innej okazji gdzieś na necie była taka tabela publikowana, a może chodzi o tabelę z jakiejś literatury poświęconej Tannenbergowi?
Na marginesie zapytam też o jakieś inne źródła dotyczące znanych i nieznanych losów sztandarów rosyjskich oddziałów biorących udział w tej bitwie. Gdzieś chyba natknąłem się na wzmiankę o książce w języku rosyjskim poświęconej temu tematowi. Czy może ktoś kojarzy jaka to książka, a może ma na nią jakiś namiar? Lub może jakaś inna literatura?
Dzięki i pozdrawiam,
Uve
Pytanie o dane/źródła dot. sztandarów rosyjskich Tannenbergu
Re: Pytanie o dane/źródła dot. sztandarów rosyjskich Tannenbergu
Odkrywca numer 02/2006. Jest tam artykuł na ten temat i tabela.
W nieodpłatnym dodatku w ramach prenumeraty. Skoro jest nieodpłatny to mogę go wrzucić jeśli chcesz.
Edit: Pogadamy na PW
W nieodpłatnym dodatku w ramach prenumeraty. Skoro jest nieodpłatny to mogę go wrzucić jeśli chcesz.
Edit: Pogadamy na PW

Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, 13:09 przez FELIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pytanie o dane/źródła dot. sztandarów rosyjskich Tannenbergu
O więc to tam było. Bardzo dziękuję za informacje