Giżycko pilnie

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Giżycko pilnie

Post autor: Manufaktura Dzika »

http://www.boyen.gizycko.pl/w-tym-roku- ... etuje.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Termin Bendomiński ale cos nowego ........
wstępnie chetni zwrócić za dojazd

Szybka decyzja, ja chyba pojadę zawsze to klimaty twierdzowe :)
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Re: Giżycko pilnie

Wstępne zainteresowanie wyraził
Janek, Alicja, Jacek
Dzik,Koreweta, Maniek,
3mwoj z synem

Wysłałem ponowne zapytanie do Pani Dyrektor z Domu Kultury w Giżycku
zobaczymy jaki będzie odzew
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

zmieniłem zdanie, jadę :lol:
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

w środę postaram się podać więcej szczegółów od źródeł giżyckich :)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Faktycznie nagroda pocieszenia dla pracujących w ów weekend: będzie parę rzeczy do obejrzenia. A, czyżby Mario "odbudował" już swój mundurek? Fajnie!
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Wymagają od nas jednego pokazu. Dają słomę lub pomieszczenia na twierdzy.
szczegoły wkrótce bo dogrywają terminy

Kolejny telefon tym razem od człowieka organizującego od strony rekonstrukcyjnej.
Garść informacji:

-sobota potyczka I wojenna (ok 50 osób)
-grochówka integracyjna dla rekonstruktorów

Nasza rola do dogrania ale organizator unika łączenia dwóch epok więc daje nam oddzielne miejsce na twierdzy itd.
Moja Propozycja by urządzić sobie nocne strzelanie a sam pokaz będziemy mieli w niedzielę.
To gwarantuje nam swobodę ruchów z dojazdem popołudniowym.

Dziś puszcze meila z propozycjami i czekamy na odzew.Muszę ustalić jeszcze ile by musieli za paliwo zwrócić.

Myślę warto wpaść tam i obwąchać temat można było by w jakimś bardziej pustym terminie zrobić manewry tam. Ale trzeba zobaczyć co oferują.
srebrny_lis

A może kiedyś w przyszłości "zmolestować" braci Romanowskich i zakotwiczyć w którymś z ich pałaców/dworów, np. w Doenhoffstaedt/Drogoszach? Ewentualnie marszyk na trasie Osetnik - Spędy - Gładysze (czy też na abarot: w Osetniku ludzie zwyczajni, bo ornecki hufiec ZHP robił tam imprezy). Gościu z Elbląga planował coś kiedyś w Spędach z końmi i Bernadottem... Korveta czy 3mwoj mogliby obwąchać sprawę.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

nie mam kontaktu do 3mwoja, dzik musi mi podać tel. Ja dołączyłbym do trasy jeszcze Chwalęcin, byc może nie epokowy ale wieś przepiekna
srebrny_lis

Kończąc chwilowo ten temat (bo tu o Giżycku trzeba) powiem tylko, że Chwalęcin czyli Stegmannsdorf jak najbardziej epokowy: walki i przemarsze 4 i 5 czerwca 1807. 4-go przechodziła tamtędy jedna z grup dywizji pruskiego generała Rembowa, dowodzona przez generała Josepha von Baczko (w "Żurnale wojennych diejstwij [...] Kamienskiego" pisany jako Baskow [sic!]). Baczko prowadził pułk własnych pruskich dragonów, jeden batalion rosyjskiego Permskiego Pułku Muszkieterskiego Miedosytowa i konną baterię pruską Rentzela. Zadaniem grupy było podejście z Bornit przez Chwalęcin w las koło Spędów. Następnie miał zaczekać (wraz z grupą Rembowa idącą z Bornit pod Spędy drogą z Osetnika) na pojawienie się grupy Warnecka idącej z Bornit pod Spędy przez Augustyny, Bażyny i Dąbrówkę Pasłęcką. W chwili pojawienia się Warnecka wszystkie grupy miały koncentrycznie zaatakować przyczółek w Spędach.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2011, 16:45 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

byłem tam kilka razy z towarem, zabytków w brud.
Awatar użytkownika
padre

Post autor: padre »

O Drogoszach można zapomnieć.Wszystko obwarowane płotem zza którego pies i ujadająca baba skutecznie przeganiają ciekawskich.Z moich dociekań wyszło że właściciel przeliczył się z kosztami i chce sprzedać obiekt.
srebrny_lis

Ja byłem tam przed paru laty, kiedy ta sama baba jeszcze nie szczekała (tfu! - to pies szczeka...) a nawet wpuszczała do swej sadyby, by przez telefon skontaktować się z właścicielem w sprawie zwiedzenia kaplicy rodowej. Bo na teren parku pałacowego można było wejść po jej ustnym powiadomieniu (jako że tylko "kołkiem zaszczepki przetknięto"). A cały teren ogrodzony był siatką stalową. Szkoda; za pałacem kawałek ładnego parteru ze starodrzewem, dobry teren pod namiociki.
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

:szok: Do tablicy mnie wywołali to się odzywam :lol:
Osetnik jest super, tam można coś fajnego wygenerować.Jeśli coś trzeba ze strony organizacyjnej to służę pomocą. Co do Spędów to tam szykuje się gruba akcja-właśnie z Bernardottem związana.Tylko że to trzeba dograć z UMiG :axe: i z kilkoma jeszcze instytucjami.
Temat będziemy mieli okazję obgadać wkrótce ;)
srebrny_lis

Tymczasem możemy rozbudowywać temat o Spędach w dziale "Epoka napoleońska", co już lekko poczyniłem.
Awatar użytkownika
janek

Post autor: janek »

Kto w końcu jedzie na Giżycko? Ze strony pruskiej jadę ja i Alicja. Prawdopodobnie mamy dwa miejsca w samochopdzie wolne więc zapraszam.
ODPOWIEDZ