Hubertus

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Hubertus

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Znalazłem na łączce pod Czerwonką.
Myślę, że to pamiątka/nagroda z "Hubertusa". Byo noszone na łańcuszku (po obydwu stronach "herbu" są resztki uszek)
Interesuje mnie:
- cóż to za organizacja, której inicjały znajdują się w kartuszu herbowym CKW (albo inna kolejność),
- tło historyczne (1937- 4 lata Hitlera u władzy), może wskażecie jakieś źródła.
Proszę o pomoc :) .
Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
SIRK

Re: Hubertus

Post autor: SIRK »

Witam!
CWK-Centrum Wyszkolenia Kawalerii .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Wy ... _Kawalerii" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam!
:papa:
Awatar użytkownika
SIRK

Post autor: SIRK »

"Sport konny uprawiali w CWK wszyscy, zarówno kadra , podchorążowie, jak i uczestnicy kursów. W zakres sportu konnego wchodziły też biegi myśliwskie o ustalonej, doskonałej opinii, która wyrobił jeszcze płk Adamovich, znany jeździec terenowy. Biegi myśliwskie nabrały atrakcyjności, gdy w 1937 r. stworzono własną sforę psów. 15 października - dzień promocji oficerskiej był jednocześnie dniem uroczystego rozpoczęcia sezonu myśliwskiego. W 1938 r. bieg prowadził Inspektor Armii gen.dyw. Juliusz Rómmel, a obserwował go przybyły na promocję Marszałek Polski gen.broni Edward Rydz-Śmigły, I. Wiceminister Spraw Wojskowych gen. bryg. Janusz Głuchowski oraz biskup polowy WP ks. dr Józef Gawlina. Na zakończenie sezonu polowań 1938 r. odbył się 27 listopada najcięższy bieg Szkoły Jazdy prowadzony przez Szefa Ekwitacji mjr. Adama Królikiewicza. Był to ostatni bieg przed wybuchem wojny."
http://www.old.grudziadz.pl/portal.php? ... ee78cbc598" onclick="window.open(this.href);return false;
:papa:
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

SIRK!!!
Dzięki- przyznam,że nie spodziewałem się tak szybkiej i wyczerpującej odpowiedzi- Szacunek :guru: .
Ciekawe, skąd się wzięła pod Czerwonką, na łączce za domem kuzyna, gdzie poszedłem z chwilowego braku innego zajęcia- może po jeńcu?
Ciekawe, czy to pamiątka (chyba bardziej pewne), czy nagroda (wtedy doszło by się do zdobywcy)
Raz jeszcze: Dziękuję :)
ODPOWIEDZ