szyling Prusy
szyling Prusy
Coś na co czekałem, pomimo,że pospolite...to nie miałem.
Jaka to mennica E . No i co to jest? "szeląg"?
Jaka to mennica E . No i co to jest? "szeląg"?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Prusak
Schilling Fryderyka Wilhelma, Prusy Wschodnie, mennica Królewiec.
Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem.
Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem.
- SIRK
Witam!
Pozdrawiam!
ps: to nie sztuka napisać szybko posta.
ale którego?FELIX pisze:Fryderyka Wilhelma

tak na 100% jesteś pewny?FELIX pisze: Prusy Wschodnie

Pozdrawiam!

ps: to nie sztuka napisać szybko posta.
Fryderyk Wilhelm II Hohenzollern (1786–1797) na to wskazuje data na monecie, jest to prawdopodobnie 1790.SIRK pisze: ale którego?![]()
Królestwo Prus, którego prowincją były Prusy Wschodnie a ich stolicą Królewiec (ustalenia z Kongresu Wiedeńskiego), stąd mennica w której została wybita ta moneta.
- SIRK
Wychodzi na to że jak by była mennica Gdańska to by były Prusy Zachodnie?FELIX pisze: Prusy Wschodnie a ich stolicą Królewiec (ustalenia z Kongresu Wiedeńskiego), stąd mennica w której została wybita ta moneta.
Jakieś dziwne rozumowanie?

Królestwo Prus i z tym się zgodzę.

Gdańsk:

Jak widać mennica Berlin i moneta inna.

Jak widać mennica Berlin i moneta inna.
- SIRK
Tak ale wtedy Fryderyk Wilhelm III

Chyba piąty raz edytuję tego posta.
Nie mam zielonego pojęcia o co tutaj chodzi, ale im więcej grzebię tym bardziej się dziwię.
Wychodzi na to, że zarówno Fryderyk Wilhelm II jak i FWIII, mieli te same monety a jedynie daty się różniły. Widziałem takie monety z datą 1790 jak i 1801, dodatkowo z początku panowania FWII, inaczej wyglądały inicjały, były w owalu.
Może ktoś to rozjaśnić?
No i jak miała się sprawa z biciem monet dla poszczególnych regionów? Mam wrażenie, że w każdej prowincji były inne, tak wywnioskowałem po monetach Gdańska, Śląska itd za czasów FWIII.
Nie mam zielonego pojęcia o co tutaj chodzi, ale im więcej grzebię tym bardziej się dziwię.
Wychodzi na to, że zarówno Fryderyk Wilhelm II jak i FWIII, mieli te same monety a jedynie daty się różniły. Widziałem takie monety z datą 1790 jak i 1801, dodatkowo z początku panowania FWII, inaczej wyglądały inicjały, były w owalu.
Może ktoś to rozjaśnić?
No i jak miała się sprawa z biciem monet dla poszczególnych regionów? Mam wrażenie, że w każdej prowincji były inne, tak wywnioskowałem po monetach Gdańska, Śląska itd za czasów FWIII.
1791- krzywo wybite, ale 1 widać, tylko na powiększeniu rozdzielczość spada.
W takim razie Fryderyk Wilhelm II.
Gdyby ktoś miał chwilę i odpowiedział na moje pytania, byłbym wdzięczny
.
Gdyby ktoś miał chwilę i odpowiedział na moje pytania, byłbym wdzięczny

Friedrich Wilchelm II 1786-1797 monety bite z napisem I /SCHILLING/PR.SCHEIDE/MUNZE lata 1790-1797 menica E.....
Friedrich Wilchelm III 1797-1840 I SCHILLING BITE W LATACH 1804-1806 mennica A obie monety bite dla terenow Ost- i Westrrusen
Friedrich Wilchelm III 1797-1840 I SCHILLING BITE W LATACH 1804-1806 mennica A obie monety bite dla terenow Ost- i Westrrusen
Czyli pozostałe prowincje miały w tym czasie inne monety?
raczej szelągi solidy i grosze dla prus pld mennica B(Breslau) i E Krolewiec
Czyli nie do końca byłem w błędzie
.
Dzięki

Dzięki
-
Mam 1-szylingówkę znalezioną na heilsberskim pobojowisku (na polnej drodze po solidnej burzy z ulewą) z datą 1797 i to jest zagwozdka, bo w tym roku zmienili się władcy Prus o tym samym imieniu: Fryderyk Wilhelm II z III.