Stłuczka
Stłuczka
Witam jakiś czas temu kupiłem auto z ważnym OC . Miałem lekką stłuczkę i wszystko zostało z pisane itd. Po jakimś czasie dostałem pismo z wyjaśnianiem z ubezpieczalni i wszystko tam wyjaśniłem . Nie długo OC się kończy i tu pytanie : czy jak będę brał w innej ubezpieczalni OC to będę miał do zapłaty zwyżkę na OC ? jak to jest .
Re: Stłuczka
Jeżeli z twojej winy to tak dorzucą ci parę procent zależy od szkody jaką wyrządziłeś .
Hej
Bodaj od lutego tego roku miała zostać uruchomiona wymiana informacji pomiędzy ubezpieczycielami. Jeśli ten system juz działa (pewności nie mam) to najprawdopodobniej zapłacisz więcej za OC, bez względu na to u kogo ubezpieczysz. To o ile procent więcej zależy ile masz zniżki obecnie i od danego ubezpieczyciela. Np. w Allianz za pierwszą (i chyba każdą następną)zgłoszoną szkodę, przypada zwyżka o 10%.
Bodaj od lutego tego roku miała zostać uruchomiona wymiana informacji pomiędzy ubezpieczycielami. Jeśli ten system juz działa (pewności nie mam) to najprawdopodobniej zapłacisz więcej za OC, bez względu na to u kogo ubezpieczysz. To o ile procent więcej zależy ile masz zniżki obecnie i od danego ubezpieczyciela. Np. w Allianz za pierwszą (i chyba każdą następną)zgłoszoną szkodę, przypada zwyżka o 10%.
Dzięki
- pulkownikL
mnie osobiście poinformowała dobra znajoma w ubezpieczalni że w polsce nie ma żadnej bazy danych jak długo,gdzie i za ile procent miałeś zniżki,bazują na ostatnim dokumencie i przy zmianie ubezpieczyciela jak to w naszej sieci informatycznej pełnej braków pewnie nikt nic nie dojdzie,bo skad ludzie mający prawko np. od trzech lat mają 60 procent zniżki,znam takie numery ale okaże się w praniu,życzę powodzenia i bezstłuczkowej jazdy
- ostrybrzytwa
OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś 

I na te słowa czekałem

No chyba nie do końca , bo jakąś umowę kupna-sprzedaży jednak zawarto.ostrybrzytwa pisze:OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś

Ale w naszym piekiełku ubezpieczeniowym to wszystko jest możliwe.

- wojtes1200
No własnie a przy kolizji liczy się data kupna sprzedaży,a nie na kogo jest ubezpieczenie.Kupiłem ostatnio od siostry samochód,zrzekłem się jej ubezpieczenia,z dniem kupna.Ale ubezpieczenie sprzedającego ustawowo zostaje na okres 30 dni od daty kupna sprzedaży na załatwienie formalności z oc itp.Ale właśnie przy stłuczce patrzy się na datę kupna sprzedaży. Pozdrawiampartas pisze:No chyba nie do końca , bo jakąś umowę kupna-sprzedaży jednak zawarto.ostrybrzytwa pisze:OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś

teraz to niewiem co robić
- wojtes1200
Nie jest tak zle,bo ubezpieczyciele chcąc zwerbować nowych płatników,potrafią ominąć prawo i zrobić tak że będzie dobrze.Musisz tylko wiedzieć gdzie zapukać. 

Zastanawiam się wziąść samo OC w MBanku , na raty podobno można . I jeszcze jedno chcialem dodać że mam prawko troszkę ponad rok i nie mam skończonych 24 lat . Może innego ubezpieczyciela zaproponujecie ?
Z tymi danymi i stłuczką na koncie to raczej jesteś "spalony" na starcie. Wime coś o tym, bo ojciec kupę lat pracował w ubezpieczeniach. I tak jak pisał wojtes1200 - liczy się data kupna pojazdu, a nie moment przerejestrowania.
mBank zaproponował 1600 z groszami , rata miesięczna 140 parę na 12 miesięcy 

Człowieku olej mBank