Stłuczka

O wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Sawik

Stłuczka

Post autor: Sawik »

Witam jakiś czas temu kupiłem auto z ważnym OC . Miałem lekką stłuczkę i wszystko zostało z pisane itd. Po jakimś czasie dostałem pismo z wyjaśnianiem z ubezpieczalni i wszystko tam wyjaśniłem . Nie długo OC się kończy i tu pytanie : czy jak będę brał w innej ubezpieczalni OC to będę miał do zapłaty zwyżkę na OC ? jak to jest .
nuwek

Re: Stłuczka

Post autor: nuwek »

Jeżeli z twojej winy to tak dorzucą ci parę procent zależy od szkody jaką wyrządziłeś .
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Hej

Bodaj od lutego tego roku miała zostać uruchomiona wymiana informacji pomiędzy ubezpieczycielami. Jeśli ten system juz działa (pewności nie mam) to najprawdopodobniej zapłacisz więcej za OC, bez względu na to u kogo ubezpieczysz. To o ile procent więcej zależy ile masz zniżki obecnie i od danego ubezpieczyciela. Np. w Allianz za pierwszą (i chyba każdą następną)zgłoszoną szkodę, przypada zwyżka o 10%.
Awatar użytkownika
Sawik

Dzięki
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

mnie osobiście poinformowała dobra znajoma w ubezpieczalni że w polsce nie ma żadnej bazy danych jak długo,gdzie i za ile procent miałeś zniżki,bazują na ostatnim dokumencie i przy zmianie ubezpieczyciela jak to w naszej sieci informatycznej pełnej braków pewnie nikt nic nie dojdzie,bo skad ludzie mający prawko np. od trzech lat mają 60 procent zniżki,znam takie numery ale okaże się w praniu,życzę powodzenia i bezstłuczkowej jazdy
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś :zebek:
Awatar użytkownika
Sawik

I na te słowa czekałem :he: :he:
partas

Post autor: partas »

ostrybrzytwa pisze:OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś :zebek:
No chyba nie do końca , bo jakąś umowę kupna-sprzedaży jednak zawarto. :czekam:
Ale w naszym piekiełku ubezpieczeniowym to wszystko jest możliwe. :zebek:
Awatar użytkownika
wojtes1200

Post autor: wojtes1200 »

partas pisze:
ostrybrzytwa pisze:OC po pierwsze nie było na Ciebie tylko na poprzedniego właściciela - jeśli będziesz brał teraz OC na siebie w innej ubezpieczalni śmiało możesz twierdzić że w życiu kolizji nie miałeś :zebek:
No chyba nie do końca , bo jakąś umowę kupna-sprzedaży jednak zawarto. :czekam:
:zebek:
No własnie a przy kolizji liczy się data kupna sprzedaży,a nie na kogo jest ubezpieczenie.Kupiłem ostatnio od siostry samochód,zrzekłem się jej ubezpieczenia,z dniem kupna.Ale ubezpieczenie sprzedającego ustawowo zostaje na okres 30 dni od daty kupna sprzedaży na załatwienie formalności z oc itp.Ale właśnie przy stłuczce patrzy się na datę kupna sprzedaży. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Sawik

teraz to niewiem co robić
Awatar użytkownika
wojtes1200

Post autor: wojtes1200 »

Nie jest tak zle,bo ubezpieczyciele chcąc zwerbować nowych płatników,potrafią ominąć prawo i zrobić tak że będzie dobrze.Musisz tylko wiedzieć gdzie zapukać. ;)
Awatar użytkownika
Sawik

Zastanawiam się wziąść samo OC w MBanku , na raty podobno można . I jeszcze jedno chcialem dodać że mam prawko troszkę ponad rok i nie mam skończonych 24 lat . Może innego ubezpieczyciela zaproponujecie ?
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Z tymi danymi i stłuczką na koncie to raczej jesteś "spalony" na starcie. Wime coś o tym, bo ojciec kupę lat pracował w ubezpieczeniach. I tak jak pisał wojtes1200 - liczy się data kupna pojazdu, a nie moment przerejestrowania.
Awatar użytkownika
Sawik

mBank zaproponował 1600 z groszami , rata miesięczna 140 parę na 12 miesięcy :wstyd:
Awatar użytkownika
darek1972

Post autor: darek1972 »

Człowieku olej mBank :D
ODPOWIEDZ