Ortografia

Propozycje nowych działów, problemy techniczne, itp
Awatar użytkownika
FELIX

Ortografia

Post autor: FELIX »

Witam.
Plagą na tym, podobnie jak i niektórych forach jest pisanie niepoprawnie do kwadratu. Rozumiem, że każdemu zdarzyć się może błąd, ale w wyrazach tak banalnych, które się odmieniają i są popularnie używane robić po kilka błędów to żenada. Źle to się czyta, czasami nawet się odechciewa.
Moją propozycją jest wprowadzenie skryptu sprawdzającego błędy podczas wysyłania posta i podkreślanie ich na czerwono, lub zwyczajne poprawianie. Wiem, że coś takiego istnieje, spotkałem się już z tym kilkakrotnie.
Co o tym myślicie?
Może jestem przewrażliwiony i przesadzam, ale to jak piszemy, świadczy o naszej kulturze i szacunku do drugiej osoby.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Re: Ortografia

Post autor: DAMIAN »

FELIX pisze:Witam.
Plagą na tym, podobnie jak i niektórych forach jest pisanie niepoprawnie do kwadratu. Rozumiem, że każdemu zdarzyć się może błąd, ale w wyrazach tak banalnych, które się odmieniają i są popularnie używane robić po kilka błędów to żenada. Źle to się czyta, czasami nawet się odechciewa.
Moją propozycją jest wprowadzenie skryptu sprawdzającego błędy podczas wysyłania posta i podkreślanie ich na czerwono, lub zwyczajne poprawianie. Wiem, że coś takiego istnieje, spotkałem się już z tym kilkakrotnie.
Co o tym myślicie?
Może jestem przewrażliwiony i przesadzam, ale to jak piszemy, świadczy o naszej kulturze i szacunku do drugiej osoby.

Pozdrawiam.
Nie przesadzasz, ale obawiam się że i skrypt nie pomoże (zresztą po co, przecież przeglądarki same pokazują błędy).
Mamy niestety takie pokolenie młodzieży, które swoje lenistwo tłumaczy dysgrafią, dysleksją, czy inną nieudaną lobotomią. :) To jest niestety nagminne w szkołach, na całe szczęście odpowiednie badania potrafią wyłapać takich podrabianych dyslektyków.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Miałem nauczyciela języka niemieckiego z dysortografią, mówił o tym otwarcie i prosił o poprawianie się w razie błędu. Nigdy się nie pomylił, ćwiczył to, pilnował się i starał to poprawić. Nie uznaję takich wymówek. Dla niektórych patrzenie na czerwono podkreślony tekst to i tak za wiele.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Kiedyś posty poprawiałem, teraz je po prostu wywalam, co się będę bawił :roll:
Awatar użytkownika
łorner1941

Post autor: łorner1941 »

Tworas pisze:Kiedyś posty poprawiałem, teraz je po prostu wywalam, co się będę bawił :roll:
Chapeau bas.I oby tak dalej i jak najwięcej aż coś zacznie docierać. ;)
ODPOWIEDZ