Blacek mnie zaintrygował swoim "świętym" i "marketingiem". Postanowiłam bliżej przyjrzeć się zawartości kartona z moimi obrazkami i odszukać te najstarsze i najciekawsze ze względu na to co jest na drugiej stronie. I wyglada, że mój najstarszy pochodzi z 1880 r.? Zrobiłam "?", bo co prawda nie mam wątpliwości, że nie z 1980, ale data zapisana jest ręcznie tak: Pamiatka -19/9.80 - X. Popiołkowski. Obrazek wydrukowano w : Stahlstich v. Carl Mayer's K-A in Nurnberg. Drugi w kolejce jest z 1901 i ten ma już datę drukowaną.
Co do tego co jest na obrazkach z tyłu, to zwykle jeśli nie są czyste, znajduje się modlitwa drukowana, są też pieczątki. Najwięcej jest kolędowych, potem z okazji prymicji, jubileuszy 25 i 50 lecia księży lub ślubów zakonnych, uroczystości kościelnych, pamiątki I Komunii, kartki do spowiedzi, pogrzebowe, potwierdzenie odprawiania mszy zwłaszcza wieczystych itd. Zrobię kilka zdjęć i wkleję.
Mam też prośbę abyście wklejali Wasze najciekawsze i najstarsze.
Najstarsze obrazki
- Szara Sowa
- Szara Sowa
- Blacek
- Kontakt:
Re: Najstarsze obrazki
Cześć!!!
Wrzucę więc kamyczek. Szara Sowo! Zachęciłaś mnie do pracy nad moimi obrazkami. Muszę je pomyć delikatnie spirytusem i co ciekawsze a najstarsze pokażę. Gdy będę miał zeskanowane wszystkie- służę materiałem.
Teraz mam: św. Wilhelminę na fioletowej bibule ("pergaminowatej"), św. Wendelina (od zarazy bydła) oraz M.B. (prymicyjną)
+ Pozdrowienia i ukłony
Wrzucę więc kamyczek. Szara Sowo! Zachęciłaś mnie do pracy nad moimi obrazkami. Muszę je pomyć delikatnie spirytusem i co ciekawsze a najstarsze pokażę. Gdy będę miał zeskanowane wszystkie- służę materiałem.
Teraz mam: św. Wilhelminę na fioletowej bibule ("pergaminowatej"), św. Wendelina (od zarazy bydła) oraz M.B. (prymicyjną)
+ Pozdrowienia i ukłony

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Oto jeszcze kilka obrazków:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Szara Sowa
Są super.Znowu mnie naszło na obrazki.
- Blacek
- Kontakt:
+Oczywiście Szara Sowo, gdy rzecz będzie kompletna - służę kopią
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!