rutus first

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
krystian

rutus first

Post autor: krystian »

Witam chcialem sie dowiedziec czy ktos z was posiada rutusa firsta albo posiadał bo niedawno nabyłem taki sprzęt za 150zl wszystko działa poprawnie jak zasięgami jak go ustawic zeby wykrywał dobrze kolorki a pomijal smiecie typu odlamki itp
Awatar użytkownika
DAMIAN

Re: rutus first

Post autor: DAMIAN »

krystian pisze:Witam chcialem sie dowiedziec czy ktos z was posiada rutusa firsta albo posiadał bo niedawno nabyłem taki sprzęt za 150zl wszystko działa poprawnie jak zasięgami jak go ustawic zeby wykrywał dobrze kolorki a pomijal smiecie typu odlamki itp
Miałem tego Rutusika w 2006 roku.
Jaką masz przy nim cewkę, pełną czy z otworem jak w Solarisie? Ta pełna jest gówniana, daje bardzo dużo fałszywych sygnałów. :(
Co do śmieci i odłamków to po prostu podkręć dyskryminację.
To stara konstrukcja, bez rewelacji jeśli chodzi o zasięgi, ale za 150zł lepsze to niż nic. :)
krystian

cewka z dziurka jest to co mi polecisz w ustawieniach obecnie mam proxime ale tego chce dla zony podarowac heh
Awatar użytkownika
DAMIAN

krystian pisze:co mi polecisz w ustawieniach
A co tam ustawiać, masz 3 pokrętła: głośność, czułość i dyskrymiancję. Czułość ustawiasz w zależności od warunków, aby nie dawał za dużo fałszywych sygnałów. Dyskryminację ustawiałem najczęściej na godz. 12 w zależności od zaśmiecenia terenu.
krystian

moj rutusik ma 4 pokretla vol sens disc ground
Awatar użytkownika
DAMIAN

krystian pisze:moj rutusik ma 4 pokretla vol sens disc ground

Ja miałem Firsta bez strojenia do gruntu niestety, ale tu też nie ma wielkiej filozofii, jeśli wykrywacz podczas oddalania sondy od gruntu daje sygnał wtedy trzeba podkręcić strojenie.
Instrukcja mówi tak: ''Jeśli wykrywacz podczas oddalania sondy od gruntu daje sygnał akustyczny to należy zwiększyć poziom filtracji gruntu''.
krystian

dzis robilem testy wykrywki co prawda w domu luski mauzer nawet nawet wykrywal co prawda ma swoje lata ale nie jest zle
Awatar użytkownika
DAMIAN

krystian pisze:dzis robilem testy wykrywki co prawda w domu luski mauzer nawet nawet wykrywal co prawda ma swoje lata ale nie jest zle
To nie jest zły wykrywacz, tym bardziej za 150zł. :)
Na plus jest też bardzo dobry serwis!
krystian

dzieki za pomoc na temat firsta teraz tylko czekac do wiosny
ODPOWIEDZ