Schemat miasta
Schemat miasta
Posiadam taki oto schemat miasta Górowa, sporządzony chyba w 1945 roku. Dał by ktoś rade przetłumaczyć te szlaczki? Ja wymiękam. Czego dotyczy ten plan?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 18:45 przez DAMIAN, łącznie zmieniany 1 raz.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: Schemat miasta
plan sytuacyjny określający miejsce pochówku poległego w bojach
"schemat miejsca położenia mogiły poległego w bojach dowódcy .....
tekst na mapie :koordynaty grobu"
na dole Naczelnik sztabu 140 ..............
Major ....................
widocznie mapka robiona do jakiejś propagandy bo nikt się wtedy poległymi raczej nie troszczył
"schemat miejsca położenia mogiły poległego w bojach dowódcy .....
tekst na mapie :koordynaty grobu"
na dole Naczelnik sztabu 140 ..............
Major ....................
widocznie mapka robiona do jakiejś propagandy bo nikt się wtedy poległymi raczej nie troszczył
Dzięki Dziku. Na schemacie widzę zaznaczone dwa nasze stare cmentarze, czy to to jest to miejsce pochówku?
A o kapitanów mogli się troszczyć? Marny mój rosyjski ale plan dotyczy chyba pochówku kapitana 7-ого баталена 140 пушечно артилерийской бригады.dzik_warminski pisze:widocznie mapka robiona do jakiejś propagandy bo nikt się wtedy poległymi raczej nie troszczył
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Według relacji mojego śp. dziadka Mieczysława, był osobny cmentarz radziecki koło starej mleczarni, przy transformatorze( na mapce po prawej stronie u góry, przy drodze na Woryny). Jednak krótko po wojnie ekshumowano poległych.
Bojec bez głowy leżał w ogródku państwa Iwanowiczów przy ul Zwycięstwa.
Ciekaw jestem kto leży w grobie przy drodze na Dęby (chodziliśmy tam jako harcerze w różne święta).
Przy wieży ciśnień na starym cmentarzu, na samej krawędzi skarpy nad Młynówką- starsi chłopacy rozkopali grób niemieckiego żołnierza, który miał w cholewie mały pistolet. Sprawa była oplotkowana, ale milicja się chyba nie zainteresowała. Oglądałem ten "wykop": pośród resztek trumny w płytkim dole, poniewierały się kości, buty - saperki oraz dwie brązowe, bakelitowe latarki (paluszek i płaska) z soczewką zamiast zwykłego szkła. Grób był bardzo płytki, na nas - małych robił wrażenie.
Aha! Moja próba odczytu wygląda następująco: "Schemat miejsca położenia mogiły poległego w walkach dowódcy [nazwa jednostki] kapitana Gabrielian". Krzyżami zaznaczone są oba kościoły i jest naniesiony Staw Młyński. Skoro ekshumowali innych z oznaczonych grobów- kapitana pewnie pewnie też.
Pozdrawiam!!!
Według relacji mojego śp. dziadka Mieczysława, był osobny cmentarz radziecki koło starej mleczarni, przy transformatorze( na mapce po prawej stronie u góry, przy drodze na Woryny). Jednak krótko po wojnie ekshumowano poległych.
Bojec bez głowy leżał w ogródku państwa Iwanowiczów przy ul Zwycięstwa.
Ciekaw jestem kto leży w grobie przy drodze na Dęby (chodziliśmy tam jako harcerze w różne święta).
Przy wieży ciśnień na starym cmentarzu, na samej krawędzi skarpy nad Młynówką- starsi chłopacy rozkopali grób niemieckiego żołnierza, który miał w cholewie mały pistolet. Sprawa była oplotkowana, ale milicja się chyba nie zainteresowała. Oglądałem ten "wykop": pośród resztek trumny w płytkim dole, poniewierały się kości, buty - saperki oraz dwie brązowe, bakelitowe latarki (paluszek i płaska) z soczewką zamiast zwykłego szkła. Grób był bardzo płytki, na nas - małych robił wrażenie.
Aha! Moja próba odczytu wygląda następująco: "Schemat miejsca położenia mogiły poległego w walkach dowódcy [nazwa jednostki] kapitana Gabrielian". Krzyżami zaznaczone są oba kościoły i jest naniesiony Staw Młyński. Skoro ekshumowali innych z oznaczonych grobów- kapitana pewnie pewnie też.
Pozdrawiam!!!
Skoro są to koordynaty grobu to znajdował się na przecięciu osi x i y.Tak mi się wydaje.
To był oficer, więc akurat ten pochówek to nie propaganda
To był oficer, więc akurat ten pochówek to nie propaganda
- Blacek
- Kontakt:
Zatem, mógł być pochowany. gdzieś naprzeciw dawnej "Stylowej", miedzy nieistniejącym domem Ottona Kirsteina i stawem młyńskim.
To jak te koordynaty x=16660 y= 66820 odnieść do mapy współczesnej? Nie jest to długość ani szerokość geograficzna.3mwoj pisze:Skoro są to koordynaty grobu to znajdował się na przecięciu osi x i y.Tak mi się wydaje.
Gdzie ich wywieźli, na cmentarz w Braniewie?Blacek pisze:Cześć!!!
-
U góry pojawia się nazwisko kapitana, chyba Gabrielijan (?), może Ormianin... "Dowódca [...] batalionu lub baterii [...]".
Na dole po prawej w nawiasie jakby Liuszak (ew. Łaszak lub Łatak [?]).
Z Zielenicy jak mówią miejscowi zabrano zwłoki do Braniewa.
Na dole po prawej w nawiasie jakby Liuszak (ew. Łaszak lub Łatak [?]).
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 18:45 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 2 razy.
A to w obrębie mapy poniżej schematu miasta?srebrny_lis pisze:U góry pojawia się nazwisko kapitana, chyba Gabrielijan (?), może Ormianin...
Na dole po prawej w nawiasie jakby Liuszak (ew. Łaszak [?]).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
g[orod] Łandsbierg = miasto Landsberg.
Pod planem po prawej m.in. wzmianka chyba o Orderze Suworowa: (Ord. Suw.).
Pod planem po prawej m.in. wzmianka chyba o Orderze Suworowa: (Ord. Suw.).
Tak to Ormianin Габриелян Михаил Аганесович. Mam kontakt z jego wnukiem z Erewania, szuka grobu dziadka.srebrny_lis pisze:U góry pojawia się nazwisko kapitana, chyba Gabrielijan (?), może Ormianin..
-
"Odznaczony Orderem Suworowa 6 (lub 5 z poprawką) Rangi".
trzeba by znaleźć mapę sztabową rosyjską z tego okresu - wtedy można by nanieść koordynaty w celu odszukania mogiły
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
weź niemieckie 1:25 000 Messtischblätter bo patrze te same współrzędne
jest odchylenie od tego rysunku
ale może to wina rysującego
jest odchylenie od tego rysunku
ale może to wina rysującego