"Napoleon sentymentalny" w "Staromiejskiej&qu
Moderator: Manufaktura Dzika
-
"Napoleon sentymentalny" w "Staromiejskiej&qu
Tuż po naszym powrocie ze świątek, 17 lutego (niedziela) o 11.00 w kawiarni "Staromiejska" w Olsztynie odbędzie się spotkanie towarzystwa polsko - francuskiego pod hasłem "Napoleon sentymentalny". Lidzbark będzie tam reprezentować "Luiza" tj. A.Oborska, zaś Pułk: ja, Adek i Agnieszka hrabina Voss (wszyscy w strojach). Nie wiem, kto ma być Napoleonem, ale dwie aktorki olsztyńskie mają odtwarzać Józefinę i Marię Walewską.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
-
Dzik prawdę powiada: ma nas być kilku w świątkach przed 10.00 (będziemy nieco wcześniej; wyjedziemy z Lidzbarka tuż po 8.00 a to nie jest daleko: jakieś maks. 40 min. jazdy). Nie wiadomo, czy załatwili pirotechnika i proch (w innym wypadku nie musimy strzelać). Mamy pokazać parę obrotów na placu, potem w bibliotece odpowiedzieć na pytania publiczności, zaprezentować sprzęt i mundury itp. Zgodziliśmy sie na ich propozycję, bo naprawdę solidnie gmina od dwóch lat pracowała według programu "napoleońskiego" w różnych formach. Warto im dogodzić.
-
-
Jako że nie jest tam przewidziany wielki jubel a najwyżej skromny poczęstunek, myślę że jedna - dwie osoby więcej (zwłaszcza w strojach) nie uczynią szczerby organizatorom. Przeciwnie: powinni być zadowoleni. Prześlij mi w miarę szybko wiadomość, kto ma chęć tam być a ja po prostu uprzedzę p. Teresiaka (znznego nam "generała" z Chateauroux). Kiedy wczoraj pytałem o możliwość przybycia z kilkoma osobami, nie oponował. My właściwie będziemy robili klimat, tyle że ja mam coś powiedzieć o królowej Luizie.
-
-
-
-