Wrona vera
-
Wrona vera
Ludkowie, od "stu lat" nie widziałem na naszym terenie prawdziwych wron, tylko gawrony i rzadziej kruki. A tu dziś nad moim ogrodem przeleciała i chwilę posiedziała prawdziwa ruska wrona z czarnymi skrzydłami, ogonem i głową a nieco jaśniejszym korpusem. Jak z obrazu Sawrazowa. Zaczynam się obawiać o najbliższe miesiące
...

Re: Wrona vera
U mnie same kawki i jedna zaprzyjaźniona sroka. 

- Prusak
A cóż w tym takie dziwnego,chyba że ja już do tego się przyzwyczaiłem.U mnie wrony ,gawrony i kruki to rzecz(ptaszydło)codzienna.Ooo!-gdybym tak kawkę zobaczył to co innego.Ptaszydło miejskie to i na wsi byłoby jak jakieś nowum 

-
Tak, ale akurat klasycznej wrony nie widziałem w Lidzbarku od lat a kiedyś bywało ich sporo w parku koło oranżerii.
Rozdziobią nas kruki, wrony...
Dziś wieczorem w Gdyni coś mi nasrało na czapkę, krakało jakby wrony...
czyli żyją!
Dziś wieczorem w Gdyni coś mi nasrało na czapkę, krakało jakby wrony...
czyli żyją!
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
W Toruniu wron ci dostatek. Widziałem z okna ciekawe obrazki: jedna ze starszych chyba zasłabła na dachu garażu. Pozostałe obstąpiły ją i tak długo czuwały, muskały dziobami, aż była w stanie lecieć. Innym zaś razem kawka wylądowała na wielkiej zamarzniętej kałuży i próbowała stanąć na nogi, ale było zbyt ślisko (bez śniegu) więc wciąż się wywracała
(żona omalże nie pękła ze śmiechu). W końcu - cwana "ptica" siadła na ogonie i...odpychając się skrzydłami dotarła do brzegu. Tak w ogóle jakoś dużo sójek lata po ulicach . Zwykle bywały na poligonie. Ot, garną się do ludzi. Za to wróbli prawie nie widać!? Pozdrawiam!!!
W Toruniu wron ci dostatek. Widziałem z okna ciekawe obrazki: jedna ze starszych chyba zasłabła na dachu garażu. Pozostałe obstąpiły ją i tak długo czuwały, muskały dziobami, aż była w stanie lecieć. Innym zaś razem kawka wylądowała na wielkiej zamarzniętej kałuży i próbowała stanąć na nogi, ale było zbyt ślisko (bez śniegu) więc wciąż się wywracała

W ruskim kontekscie bac sie nalezy dopiero kiedy na podworku pojawia sie "czornyj woron"!srebrny_lis pisze:(...)dziś nad moim ogrodem przeleciała i chwilę posiedziała prawdziwa ruska wrona z czarnymi skrzydłami, ogonem i głową a nieco jaśniejszym korpusem. Jak z obrazu Sawrazowa. Zaczynam się obawiać o najbliższe miesiące...

-
Przed świtem... Ale wtedy z reguły jeszcze śpię i śnią mi się "łąki umajone"
.

A ja mam przeciwne spostrzeżenia, bo od kilku lat widuję je coraz częściej. Niedawno nawet widziałem oryginalną wronę w centrum Olsztyna w parku przy ul. Mochnackiego. W związku z tym mam teorię, że u nas wrony zawracają i do Was Lisie po prostu nie dolatują
.

-
Może być coś na rzeczy, bo widzę przez okno w księżycowe wieczory psy, którym dziwnie poruszają się wypiętrzone lędźwie a parę tygodni temu widziałem na pustym horyzoncie orzącą ziemię dziwną postać z różkami, kozią bródką, ogonem i jednym kopytkiem
Znaki czasu (czy raczej miejsca).