szeląg Zygmunt III Waza, szeląg inflancki
szeląg Zygmunt III Waza, szeląg inflancki
Pomóżcie ustalić co to za monetki 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Monety do id.
Jedynka to szeląg koronny Stefana Batorego - proponuję delikatną kąpiel w winianie sodowo-amonowym, żeby monetkę podczyścić. Fajne trafienie.
Dwójka to też jakiś szeląg, ale niestety, jakość drugiej fotki nie pozwala na identyfikację.
Pozdrawiam
Dwójka to też jakiś szeląg, ale niestety, jakość drugiej fotki nie pozwala na identyfikację.
Pozdrawiam
Dziękuję za identyfikację pierwszej
Dzisiaj postaram się zrobić lepszą fotkę drugiej monetki w miejsce tej niewyraźnej.

do góry nogami trzymasz tego szeląga z pierwsego zdjecia....drugi moniak to szeląg LIVONIA dzisiejszy chyba Rewal populares
Całkiem prawdopodobne. Małe sprostowanie - Livonia to nie Rewal, lecz rejon dawnych Inflant.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
To tereny wokół Rygi, dziś głównie rejon Ventspils. Kiedy jeszcze w pradziejach Bałtowie wyparli Prafinów z ich zachodnich ziem, resztka ich zachowała długo odrębność jako lud Liwów, otoczony ziemiami bałtyjskich Kurów i Letgalów/Latgalów, przyparty do wybrzeża Zatoki Ryskiej. Potem się trochę rozmyli, ale odrębności w folklorze pozostały do dziś. Już w połowie lat 1920-ych mówiła językiem liwskim tylko mała grupa rybaków.
Poprawiam się i pokazuję szeląga Batorego jak należy (już nie "na głowie"). Jednocześnie wstawiam jakościowo lepszą fotkę Krystyny. Ale już nic więcej nie da się uzyskać 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
witam
ta pierwsza monetka to szeląg ale Zygmunta III Wazy mennica olkusz 1589. (data w opisie).
bez R ale i tak piękna.
janhus
ta pierwsza monetka to szeląg ale Zygmunta III Wazy mennica olkusz 1589. (data w opisie).
bez R ale i tak piękna.
janhus
Oczywiście, że Zygmunt III Waza. Ale palnąłem gafę
- zmyliło mnie to ozdobne S, typowe u Batorego. Co do mennicy Olkuskiej nie jestem z kolei pewien - zdjęcie ze stroną monety, gdzie jest mak mennicy, jest niestety niewyraźne. Jeżeli nie byłby to Olkusz, to byłoby bardzo miłe zaskoczenie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam