Rozmiar pliku
- Prusak
Rozmiar pliku
Może ktoś mi poradzić jak zmniejszyć rozmiary pliku.Próbuję wstawić lub przesłać zdjęcia ale przeważnie mają za duży format.Wcześniej robił to mój syn ale wydoroślał i poszedł w świat .
Re: Rozmiar pliku
Mi zawsze Roczi to robi.. Z tego co podejrzalem zmniejsza mi na szybkiego zdj. w zwyklym Paincie.. chyba ze ma wiecej czasu to w PhotoScape..
W Paint.. Wchodzisz na zdjęcie, prawy przycisk myszy i szukasz Edytuj.
Następnie szukasz w lewym górnym rogu Obrazy.
Szukasz rozciągnij/pochyl i ustawiasz w poziomie i pionie np. po 50.
Trochę się pobawisz i powinno się udać
Następnie szukasz w lewym górnym rogu Obrazy.
Szukasz rozciągnij/pochyl i ustawiasz w poziomie i pionie np. po 50.
Trochę się pobawisz i powinno się udać

Jest wiele metod, najprosciej moim zdaniem zastosowac jedna z poniższych (lub wszystkie naraz
):
1. zmiejszyc wymiary: w wiekszosci programow graficznych istnieje zakladka -> "wielkosc obrazka" lub jej odpowiednik (w menu "wlasciwosci", "widok", "obrazek" lub podobnie
) - sprobuj tam zredukowac dlugosc bokow [cm, cale] wstawianego zdjecia;
2. zmiejszyc rozdzielczosc -> w tej samej zakladce mozesz pomniejszyc (droga prob i bledow
) ilosc DPI - np. do 72 czy innej wartosci jaka bedzie wymagana przez serwer Forum;
3. zapisac plik po nowa nazwa (menu "plik" -> "zapisz jako") jako *jpg ze zmniejszeniem jakosci obrazu.

1. zmiejszyc wymiary: w wiekszosci programow graficznych istnieje zakladka -> "wielkosc obrazka" lub jej odpowiednik (w menu "wlasciwosci", "widok", "obrazek" lub podobnie

2. zmiejszyc rozdzielczosc -> w tej samej zakladce mozesz pomniejszyc (droga prob i bledow

3. zapisac plik po nowa nazwa (menu "plik" -> "zapisz jako") jako *jpg ze zmniejszeniem jakosci obrazu.
- Prusak
Dzięki wielkie
.A ty ZOZ masz u mnie duże piwo