Kochtoepfe
- Blacek
- Kontakt:
Kochtoepfe
Cześć Koledzy!
Pewnie spotkaliście w polu "garnki Kocha" (nie mylić z pałeczkami!!! tfu!!!) - jednoosobowe bunkry dla niszczycieli czołgów.
To podobno jeden z lokalnych - partyjnych absurdów w Prusach Wsch. (tak przynajmniej twierdzi autor książki "Kampf um Ostpreussen"). Na polecenie partyjniaka - niejakiego Fiedlera produkowane były w Metgethen (gdzie tenże miał fabrykę cementu) i sytuowane często w taktycznie durnych miejscach. spotkałem takie w Bakałarzewie i prawdopodobnie na toruńskim poligonie ( o ile to nie jakiś nasz wynalazek do szkolenia żołnierzy).
Ciekawi mnie, gdzie jeszcze są i czy rzeczywiście była to tylko wschodniopruska specjalność?
Pozdrawiam
P.S. Jakby kogo zainteresowało, to po powrocie do domu znajdę książkę i umieszczę tłumaczenie wątku.
Pewnie spotkaliście w polu "garnki Kocha" (nie mylić z pałeczkami!!! tfu!!!) - jednoosobowe bunkry dla niszczycieli czołgów.
To podobno jeden z lokalnych - partyjnych absurdów w Prusach Wsch. (tak przynajmniej twierdzi autor książki "Kampf um Ostpreussen"). Na polecenie partyjniaka - niejakiego Fiedlera produkowane były w Metgethen (gdzie tenże miał fabrykę cementu) i sytuowane często w taktycznie durnych miejscach. spotkałem takie w Bakałarzewie i prawdopodobnie na toruńskim poligonie ( o ile to nie jakiś nasz wynalazek do szkolenia żołnierzy).
Ciekawi mnie, gdzie jeszcze są i czy rzeczywiście była to tylko wschodniopruska specjalność?
Pozdrawiam
P.S. Jakby kogo zainteresowało, to po powrocie do domu znajdę książkę i umieszczę tłumaczenie wątku.
Re: Kochtoepfe
Nie tylko, ja widziałem je np. na Wale Pomorskim czy na Mazowszu.
Nie tylko dla niszczycieli czołgów. Niektóre modele ewidentnie wskazują na rkm, usytuowanie innych z kolei na zwyczajny karabin, są też ślepe, magazynowe. Taki zupełny idiotyzm to nie jest, zwłaszcza jeśli się znajdzie z podziemnymi połączeniami i komorami magazynowymi. Doskonałe wzmocnienie fortyfikacji polowej. Bardzo dużo ciekawych rozwiązań znajdziesz za bunkrem PAK w Bolejnach, na szczycie skarpy nadjeziornej i dalej na rowie ppanc przy drodze z Wólki Orłowskiej na Lipowo. Bardzo nietypowe, z płytką pancerną stoją przy szosie w Wiknie. Z przykryciem, dla niszczyciela czołgów przy moście w Kruklankach.
Pełno ich stoi ( a raczej leży ) przy drodze Olsztyn-Nidzica, ogólnie fajnie wygląda cała pozycja olsztynecka.
- Blacek
- Kontakt:
Czyli można uznać wszystkie jednoosobówki za tę samą rodzinę. Dla uściślenia dodam, że te o których myślę są z cienkiego betonu, siedzą w ziemi mają żółtawy kolor (dużo piachu), wyraźne ślady po szalunku, prostokątne wejście z okopu i betonowy dekielek (jak studzienka kanalizacyjna). To musiała być sprawa dla nie lada twardzieli. Dobrze, że mnie tam nie było. Kiedyś bawiliśmy się - jeden siedział w zrobionym schroniku, reszta zaś rzucała czym popadło - było bardzo niefajnie
Dzięki za info oraz namiary!

Cienki, rzadko zbrojony beton, często z grubym żwirem. Podobnej jakości jak rury melioracyjne. Wejścia prostokątne ledwo, ledwo na człowieka - jedno lub dwa pod różnymi kątami, najczęściej prostym. Niektóre mają za wejściem sklepione komory, lane bezpośrednio w ziemi (po wyjęciu całość wygląda jak lokomotywka). Dekiel względnie rzadko. Najczęściej stalowa taśma pod rkm, na odsłoniętych pozycjach bywa zamiast tego kopułka ze strzelnicą, czy dwiema. Na poszczególnych pozycjach i odcinkach typy wyraźnie od różnych producentów, te same różnego rozmiaru na przykład.
Jeden chyba stoi jeszcze na jednej z gorek na lidzbarskim motocrossie
fotka z 2005 r. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Ten, to jest jeszcze piękny i "solidniewyglądający". Po jutrze wracam do domu i wrzucę fotki oraz tłumaczenie. Naprawdę - szacunek i podziw dla każdego, kto nie zes... się w gacie ze strachu, w samotności wobec nacierającego wroga 

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
ten na motokrosie jeszcze jest ale chyba już odkopany
Dawno mnie tam nie bylo moze teraz zawitam
i odwiedze stare miejscowki
Dzik jestes chetny 

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
jak tylko bedziesz to można 

- Blacek
- Kontakt:
W książce Der Kampfum Ostpreussen, (autorzy: major Dieckert i generał Grossman, wyd 6, Stuttgart 1985, s. 31), przy opisie umocnień "Ostpreussenschutzstellung" jest mowa o "garnkach"
...Osławiony "generał straży pożarnej" Fiedler, wynalazł jednoosobowy bunkier z deklem na wierzchu nazwany "Garnkiem Kocha", jako ochronę przed rozjechaniem przez czołgi. Te "garnki" kazał produkować w swojej fabryce cementu w Metgethen. Składały się z cementowej rury przykrytej betonowym deklem by chronić od czołgów. W wielkiej ilości zostały zakopane w terenie, bardzo często w taktycznie fałszywych miejscach. Umieszczony w nich człowiek czuł się zdany tylko na siebie i uwięziony jak mysz w pułapce. W przypadku trafienia pociskiem musiał się także liczyć ze wzmożonym działaniem odłamków. Te "Kochtoepfe" były bezwartościową stratą pracy i materiału"
Fiedler był miernotą, który zrobił karierę w NSDAP, jako szef szkoły pożarniczej (z tej okazji sprawił sobie fantazyjny - "generalski" uniform), bezwzględnie dyspozycyjny względem Kocha
Gar na fotce jest wywrócony do góry nogami.
...Osławiony "generał straży pożarnej" Fiedler, wynalazł jednoosobowy bunkier z deklem na wierzchu nazwany "Garnkiem Kocha", jako ochronę przed rozjechaniem przez czołgi. Te "garnki" kazał produkować w swojej fabryce cementu w Metgethen. Składały się z cementowej rury przykrytej betonowym deklem by chronić od czołgów. W wielkiej ilości zostały zakopane w terenie, bardzo często w taktycznie fałszywych miejscach. Umieszczony w nich człowiek czuł się zdany tylko na siebie i uwięziony jak mysz w pułapce. W przypadku trafienia pociskiem musiał się także liczyć ze wzmożonym działaniem odłamków. Te "Kochtoepfe" były bezwartościową stratą pracy i materiału"
Fiedler był miernotą, który zrobił karierę w NSDAP, jako szef szkoły pożarniczej (z tej okazji sprawił sobie fantazyjny - "generalski" uniform), bezwzględnie dyspozycyjny względem Kocha
Gar na fotce jest wywrócony do góry nogami.
- Piłsudczyk
Cześć!
Podczas wczorajszego zwiedzania umocnień Pozycji Olsztyneckiej w rejonie miejscowości Czarny Piec (znajduje się tam m. in. schron bojowy z dobrze zachowanymi napisami i elementami maskowania) natrafiłem na kilka Kochbunkrów. Zostały one rozstawione w okopach wzdłuż szosy nr 58 (Olsztynek - Szczytno) - obecnie są powysadzane lub poodkopywane, ale na zamieszczonych fotkach widać elementy konstrukcji.
Pozdrawiam.
Podczas wczorajszego zwiedzania umocnień Pozycji Olsztyneckiej w rejonie miejscowości Czarny Piec (znajduje się tam m. in. schron bojowy z dobrze zachowanymi napisami i elementami maskowania) natrafiłem na kilka Kochbunkrów. Zostały one rozstawione w okopach wzdłuż szosy nr 58 (Olsztynek - Szczytno) - obecnie są powysadzane lub poodkopywane, ale na zamieszczonych fotkach widać elementy konstrukcji.
Pozdrawiam.
Według moich badań, garnki kocha były umieszczone tylko na południowym froncie pozycji olsztyneckiej (od spodziewanej strony ataku wojsk radzieckich). Od miejscowości Witramowo, stawiano je wzdłuż nowo powstałej w 1944 roku pozycji polowej w stronę Dąbrówna i dalej Brodnicy. Natomiast od strony wschodniej od miejscowości Dłużek linia umocnień przebiegała do miejscowości Jedwabno i dalej wzdłuż pozycji szczycienieckiej. Ciekawostką jest, iż Garnki kocha nie występują na wschód od miejscowości Karwica |Mazurska.
Na Trójkącie Lidzbarskim nie trafiłem jak dotąd na takie umocnienia.
Na Trójkącie Lidzbarskim nie trafiłem jak dotąd na takie umocnienia.