Henryk VI Reuss von Plauen dukat (kopia)
Henryk VI Reuss von Plauen dukat (kopia)
bardzo ciekawa moneta .proszę o jakieś info.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- syriusz13
Re: ciekawa moneta do id
Jakoś na monete mi to nie wygląda.
całkowita szerokość to ok.28 mm
- von der Goltz
jakbys dal lepsza fotke, zeby bylo widac, co tam moze byc napisane... jakos wydaje mi sie, ze kierunkiem szukania moze byc sredniowiecze i Slask, choc to tylko przypuszczenia
Conan jaki materiał,tylko nie pisz mi kolego że złota
ps: pachnie Malborkiem

ps: pachnie Malborkiem

- von der Goltz
no stan monety i material na oko dziwny, ale zakladam, ze skoro conan ja tu daje do ID to ja pozyskal z ziemi a nie z malborka hehe 

Współczesna, radosna twórczość odpustowa.
"Moneta" znaleziona miesiąc temu podczas rozbiórki starej obory we wsi Pietrzyki.
z Wikipedii :
Wieś powstała w ramach kolonizacji Wielkiej Puszczy (Wcześniej był to obszar Galindii). Wieś ziemiańska, dobra służebne w posiadaniu drobnego rycerstwa (tak zwani wolni pruscy), z obowiązkiem służby rycerskiej (zbrojnej). W XV i XVI w. wieś w dokumentach zapisywana była pod nazwami Steffenstock, Scheffenstck, Pietrzicken.
Okolica obecnej wsi Pietrzyki wymieniana była już w dokumencie z 1424 r. – 60 łanów przy Steffanflies wraz z młynem. Wieś służebna nadana w 1435 r. przez komtura bałgijskiego Erazma Fishborna, za wiedzą wielkiego mistrza Pawła von Rusdorfa, na prawie chełmińskim, z wyznaczonymi 10 latami wolnizny od służby zbrojnej i płużnego. Dobra te nadano Stefanowi Rafałowi na 16 łanach przy Steffenstok, z obowiązkiem jednej służby lekkozbrojnej. Od imienia pierwszego właściciela powstała pierwsza nazwa wsi.
Druga nazwa, która zachowała się do dzisiaj, prawdopodobnie została utworzona od imienia Piotr - być może jednego z późniejszych właścicieli. Pietrzyki wymieniane były w dokumentach z roku w 1447 (istniał tu młyn), 1448, 1486. W 1539 r. wymieniany jest młyn i młynarze w Pietrzykach. Na młyn w Pietrzykach przywilej wystawił książę Albrecht dopiero w 1561 r., informując w tym dokumencie, że młyn ten od niego otrzymał nieżyjący już komornik ziemski Jan z Pietrzyk, a w momencie wydawania dokumentu młyn należał do jego synów.
z Wikipedii :
Wieś powstała w ramach kolonizacji Wielkiej Puszczy (Wcześniej był to obszar Galindii). Wieś ziemiańska, dobra służebne w posiadaniu drobnego rycerstwa (tak zwani wolni pruscy), z obowiązkiem służby rycerskiej (zbrojnej). W XV i XVI w. wieś w dokumentach zapisywana była pod nazwami Steffenstock, Scheffenstck, Pietrzicken.
Okolica obecnej wsi Pietrzyki wymieniana była już w dokumencie z 1424 r. – 60 łanów przy Steffanflies wraz z młynem. Wieś służebna nadana w 1435 r. przez komtura bałgijskiego Erazma Fishborna, za wiedzą wielkiego mistrza Pawła von Rusdorfa, na prawie chełmińskim, z wyznaczonymi 10 latami wolnizny od służby zbrojnej i płużnego. Dobra te nadano Stefanowi Rafałowi na 16 łanach przy Steffenstok, z obowiązkiem jednej służby lekkozbrojnej. Od imienia pierwszego właściciela powstała pierwsza nazwa wsi.
Druga nazwa, która zachowała się do dzisiaj, prawdopodobnie została utworzona od imienia Piotr - być może jednego z późniejszych właścicieli. Pietrzyki wymieniane były w dokumentach z roku w 1447 (istniał tu młyn), 1448, 1486. W 1539 r. wymieniany jest młyn i młynarze w Pietrzykach. Na młyn w Pietrzykach przywilej wystawił książę Albrecht dopiero w 1561 r., informując w tym dokumencie, że młyn ten od niego otrzymał nieżyjący już komornik ziemski Jan z Pietrzyk, a w momencie wydawania dokumentu młyn należał do jego synów.
http://www.mennicadenar.com.pl/showphoto.php?id=679&t=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Ponawiam pytanie: złoto czy mosiądz?

A zgubiona w tej oborze 2 miesiące temu."Moneta" znaleziona miesiąc temu podczas rozbiórki starej obory we wsi Pietrzyki.

Na złocie nie byłoby takich wykwitów. Podtrzymuje tezę, że to współczesny wyrób.
KRIS pisze:http://www.mennicadenar.com.pl/showphoto.php?id=679&t=2
jestem zdania że złoto nie miało by takich nalotów - a już na pewno nie powstałych naturalnie
pozdr.warwick
Też jestem tego zdania, że to współczesny Malbork
Mój syn też takie cudo posiada.

Mój syn też takie cudo posiada.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znalazłem w necie i faktycznie jest to moneta pamiątkowa z Malborka.
"Mosiężna kopia skojca (lub półskojca) mistrza Konrada, dostępna za 3 zł u malborskiego mincerza. Nakład kopii - gigantyczny" pozdrawiam
"Mosiężna kopia skojca (lub półskojca) mistrza Konrada, dostępna za 3 zł u malborskiego mincerza. Nakład kopii - gigantyczny" pozdrawiam