denar Trajan, grosz SAP
denar Trajan, grosz SAP
Proszę ID dwóch klepaczków
srebrny rzymek pójdzie do muzeum w Krasnymstawie ale chciałabym wiedzieć coś więcej na jego temat, druga to prawdopodobnie Stanisław August Poniatowski..

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Dwie monetki do ID
Jeśli masz możliwość ,zrób lepsze zdjecia tego rzymka(twoje są zrobione ,,z boku ''i są rozmazane
)
może coś pokombinujemy

Tak, grosz SAPRoczi pisze: druga to prawdopodobnie Stanisław August Poniatowski..
dziękuję, już wiem że 1zł SAP to 4gr SAP
a lepsze fotki wstawię później jak naładuję akumulatorek
szukam cały czas z Seppem ale nie możemy nigdzie tej monetki znaleźć.. wszędzie na rewersie są albo zwierzęta albo jedna osoba albo domek
(na rewersie widać napis legionowy SPQR.. może wybita na pamiątkę jakiejś kampanii wojennej??)

a lepsze fotki wstawię później jak naładuję akumulatorek

(na rewersie widać napis legionowy SPQR.. może wybita na pamiątkę jakiejś kampanii wojennej??)
wydaje mi się, że to sesterc Marka Ulpiusza Trajana 98-115 ne
- korvettenkapitan
- Kontakt:
a może to denar Domicjana?
Sepp,Roczi najlepiej to przepiszcie co jest wybite na rewersie 

dzięki Tworas za wskazówkę z Trajanem
już znalazłam coś podobnego..

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A Tworas nie uwazal na wykladzie "Elnio"!Tworas pisze:wydaje mi się, że to sesterc Marka Ulpiusza Trajana 98-115 ne

denarek 

To chyba bedzie cos kolo RIC II 212
Na awersie napis: IMP. TRAIANO AVG. GER. DAC. P.M. TR.P. COS. V P.P oraz cysorz w wiencu laurowym z glowa w prawo a na rewersie: S.P.Q.R. OPTIMO PRINCIPI oraz Trajan we wlasnej osobie stojacy w lewo i trzymajacy sceptr, koronowany od tylu przez Victorie (personifikacja zwyciestwa).
A z jakich okolic to malenstwo?

Na awersie napis: IMP. TRAIANO AVG. GER. DAC. P.M. TR.P. COS. V P.P oraz cysorz w wiencu laurowym z glowa w prawo a na rewersie: S.P.Q.R. OPTIMO PRINCIPI oraz Trajan we wlasnej osobie stojacy w lewo i trzymajacy sceptr, koronowany od tylu przez Victorie (personifikacja zwyciestwa).
A z jakich okolic to malenstwo?

Rejowiec w woj. lubelskim (ok. 15 km od Chełma) 

Dzieki, myslalem ze moze cos "od nas"
Ladne okolice ten Rejowiec i sporo tam naprawde rzymskiego sreberka!