Zazdrość, szczegóły ?
-
Zazdrość, szczegóły ?
czy ktoś wie gdzie mogę znalezć więcej informacji na temat potyczki koło leśniczówki Zazdrość koło Olsztyna ? Rosjanie szli drogą i zostali zaatakowani od wschodu ? jakie siły, straty ? ile to trwało ?
dzięki !
dzięki !
- ostrybrzytwa
Re: Zazdrość, szczegóły ?
temat był poruszany gdzieś na forum ale szukałem i znaleźć nie mogę 

Powiem tak... teren wiele razy penetrowany jedyna rzecz ciekawa jaka wiem to wyszedł carski tasak ale trochę dalej od zazdrości ogólnie to chyba ciężko cokolwiek tam znaleźć ale teren potrafi zaskakiwać jak i nasz tannenberg gdzie przeszukane wzdłuż i w szerz a jednak coś wychodzi
jak to mówią kto nie szuka ten nie znajduje 

A może ktoś odsłonić tajemnicę tych dwóch krzyży stojących na przeciwko siebie w lesie niedaleko leśniczówki ? Czy coś upamiętniają ? Bo w ich otoczeniu wychodzi dużo mośków i Mauserów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pewnie miejsce pochowku poleglych tam zolnierzy - tzw. "bratnia mogila"
Dokładnie tak.
Bylo juz na forum.
Zbiorowe mogily. Jak to legeda glosi w tym miejscu byla dosc duza potyczka. Zaatakowano przejezdzajacy carski tabor.
Zbiorowe mogily. Jak to legeda glosi w tym miejscu byla dosc duza potyczka. Zaatakowano przejezdzajacy carski tabor.
- von der Goltz
1 dywizja zapasowa z korpusu Belowa zaatakowala tabory XIII korpusu Klujewa za Zazdroscia, podobno w lesie miejskim carska straz tylnia wspinala sie na drzewa i walila do Niemcow, o 15 Niemcy zdobyli Zazdrosc i tabory, ktore wypchane byly m.in. zlupionymi rzeczami z Olsztyna. To tyle o tym u Showaltera
Dzięki za info
Dobrze wiedzieć o takich miejscach