Sonda

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
olsztyniak

Sonda

Post autor: olsztyniak »

Panowie zasadnicze pytanie --- która sonda jest bardziej skuteczna --- okrągła czy "jajowata"?
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

nie ma znaczenia kształt sondy, tylko sposób wykonania

najbardziej skuteczne są sondy typu DD
Awatar użytkownika
GILGIN

Post autor: GILGIN »

Witam moje zdanie jest takie: fajnie biega się z sondą koncentryczną, łatwo namierzać znalezisko wadą jest to iż robimy omijaki. Sonda typu DD nie robi omijaków, ale problem z dokładnym namierzaniem, więc jeśli DD to eliptyczna.
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

tutaj ten temat został trochę bardziej rozwinięty:

http://www.odkrywca.pl/cewka-okragla-cz ... tml#655981

chyba nawet troszke za bardzo :/
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Chłopaki, a używa ktoś sondy DD 7,5 kHz do x-terry? Co daje jej użytkowanie (jeszcze nie zakładałem) w stosunku do koncentryka 7,5 kHz??? Są jakieś plusy, bo jak na razie widzę minusy (ciężar i gorsze namierzanie)... :/
Awatar użytkownika
Don Joker

DAMIAN pisze:używa ktoś sondy DD 7,5 kHz do x-terry?
Używam jej najczęściej. Głębokość namierzania jest podobna do koncentryka 7,5 kHz, ale plusem tej cewki jest większe pole widzenia spowodowane po pierwsze: jej większą średnicą, po drugie: jej budową(jest to cewka DD). A minusy?
DAMIAN pisze:bo jak na razie widzę minusy (ciężar i gorsze namierzanie)...
X-Terra 70 nawet z tą cewką jest o niebo lżejsza od wielu innych znanych wykrywaczy. Namierzanie jest faktycznie gorsze, szczęgólnie na początku, ale po kilku spacerach można się do niego przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Dzięki Don Joker. Potrenuje z tą DD :).
weje

Post autor: weje »

Mam obie takie cewki. Od pół roku śmigam tylko z DD 7,5. Jestem zadowolony. Namierzaniem sie nie martwię. Nie przeszkadza mi to.
Awatar użytkownika
DAMIAN

No założyłem tą cewkę teraz i w sumie nie jest tak źle z tym wyważeniem. DD wygląda masywnie ale nie jest taka straszna. Myślę że się do niej przekonam. :) Jutro przetestuję w terenie.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Na razie przetestowałem DD w ogrodzie (teren przeszedłem wieloma wykrywkami ale kilka monetek jeszcze wyszło)
Mam pytanko co do stabilności cewki DD. Też Wam daje masę fałszywych sygnałów przy czułości powyżej 25??? Z koncentrykiem chodzę na 29-30 i nie ma ich tyle... :/
W sumie jest to może wina złego dostrojenia da gruntu bo u mnie w ogrodzie trudno znaleźć miejsce wolne od żelastwa.
Awatar użytkownika
Don Joker

Ta cewka jest bardzo stabilna, ale na tereny mocno zaśmiecone raczej słabo się nadaje. Też mam w takich miejscach sporo fałszywych sygnałów.
Awatar użytkownika
DAMIAN

I wszystko jasne, dzięki! :)
Awatar użytkownika
Don Joker

Inna sprawa, że te sygnały wcale nie muszą być fałszywe. Mogą to być kolorki maskowane przez żelazo, którym od czasu do czasu uda się przebić. Warto by to miejsce sprawdzić cewką eliptyczna lub jeszcze lepiej - snajperką 18,75kHz.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Don Joker pisze:Inna sprawa, że te sygnały wcale nie muszą być fałszywe. Mogą to być kolorki maskowane przez żelazo, którym od czasu do czasu uda się przebić. Warto by to miejsce sprawdzić cewką eliptyczna lub jeszcze lepiej - snajperką 18,75kHz.
Hehehe nie mam aż tak bogatego w monetki ogródka ;).
Myślę że to wina strojenia do gruntu, którego nie mogłem wykonać gdyż w na AM w każdym miejscu miałem sygnał. Musze się wybrać z nią na pole! :)
Awatar użytkownika
Don Joker

DAMIAN pisze:Hehehe nie mam aż tak bogatego w monetki ogródka ;).
A sprawdzałeś je jakimkolwiek wykrywaczem z małą cewką wysokoczęstotliwościową? Jak nie to nigdy nic nie wiadomo ;) .
DAMIAN pisze:Myślę że to wina strojenia do gruntu, którego nie mogłem wykonać gdyż w na AM w każdym miejscu miałem sygnał.
Fakt, w takich miejscach też mam z tym problem.
ODPOWIEDZ