Sonda
- olsztyniak
Sonda
Panowie zasadnicze pytanie --- która sonda jest bardziej skuteczna --- okrągła czy "jajowata"?
tutaj ten temat został trochę bardziej rozwinięty:
http://www.odkrywca.pl/cewka-okragla-cz ... tml#655981
chyba nawet troszke za bardzo
http://www.odkrywca.pl/cewka-okragla-cz ... tml#655981
chyba nawet troszke za bardzo

Używam jej najczęściej. Głębokość namierzania jest podobna do koncentryka 7,5 kHz, ale plusem tej cewki jest większe pole widzenia spowodowane po pierwsze: jej większą średnicą, po drugie: jej budową(jest to cewka DD). A minusy?DAMIAN pisze:używa ktoś sondy DD 7,5 kHz do x-terry?
X-Terra 70 nawet z tą cewką jest o niebo lżejsza od wielu innych znanych wykrywaczy. Namierzanie jest faktycznie gorsze, szczęgólnie na początku, ale po kilku spacerach można się do niego przyzwyczaić.DAMIAN pisze:bo jak na razie widzę minusy (ciężar i gorsze namierzanie)...
Na razie przetestowałem DD w ogrodzie (teren przeszedłem wieloma wykrywkami ale kilka monetek jeszcze wyszło)
Mam pytanko co do stabilności cewki DD. Też Wam daje masę fałszywych sygnałów przy czułości powyżej 25??? Z koncentrykiem chodzę na 29-30 i nie ma ich tyle...
W sumie jest to może wina złego dostrojenia da gruntu bo u mnie w ogrodzie trudno znaleźć miejsce wolne od żelastwa.
Mam pytanko co do stabilności cewki DD. Też Wam daje masę fałszywych sygnałów przy czułości powyżej 25??? Z koncentrykiem chodzę na 29-30 i nie ma ich tyle...

W sumie jest to może wina złego dostrojenia da gruntu bo u mnie w ogrodzie trudno znaleźć miejsce wolne od żelastwa.
Hehehe nie mam aż tak bogatego w monetki ogródkaDon Joker pisze:Inna sprawa, że te sygnały wcale nie muszą być fałszywe. Mogą to być kolorki maskowane przez żelazo, którym od czasu do czasu uda się przebić. Warto by to miejsce sprawdzić cewką eliptyczna lub jeszcze lepiej - snajperką 18,75kHz.

Myślę że to wina strojenia do gruntu, którego nie mogłem wykonać gdyż w na AM w każdym miejscu miałem sygnał. Musze się wybrać z nią na pole!

A sprawdzałeś je jakimkolwiek wykrywaczem z małą cewką wysokoczęstotliwościową? Jak nie to nigdy nic nie wiadomoDAMIAN pisze:Hehehe nie mam aż tak bogatego w monetki ogródka.

Fakt, w takich miejscach też mam z tym problem.DAMIAN pisze:Myślę że to wina strojenia do gruntu, którego nie mogłem wykonać gdyż w na AM w każdym miejscu miałem sygnał.