Oznaczenie

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
spajder

Oznaczenie

Post autor: spajder »

Co to takiego?Co oznacza?
Obrazek
Frozzer

Post autor: Frozzer »

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:27 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spajder

Dzięki! a jeszcze mi powiedz co to są kurchany bo jeszcze sie nie spotkałem z tym słowem :oops: :oops: :oops:

Pozdro
marti

Post autor: marti »

Kurhany to dawne miejsca pochówku w kształcie stożkowego kopca usypanego z ziemi. Cmentarzyska mogą mieć charakter szkieletowy lub całopalny. W pierwszym grzebano ciało zmarłych, w drugim – palono je a popiół umieszczano w specjalnych urnach zakopywanych w kurhanach.
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Raczej kopiec niż pagórek, jakby wynikało z mojego doświadczenia.
jatech

Post autor: jatech »

w topografii to jest poprostu dość strome wyniesienie ponad teren, podonymi liniami oznacza się skarpy - nie ma znaczenia czy sztuczne czy naturalne.
meickel
Kontakt:

Całkowita racja, Jatech, jednak w naszych stronach pagórki o równomiernie stromych stokach to raczej kopce :)
Frozzer

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:26 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
meickel
Kontakt:

Tu chodzi o naprawdę stromy stok - właśnie taki, który od razu rzuca się w oczy jako nienaturalny.
Frozzer

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:26 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
meickel
Kontakt:

Naprawdę stromy stok, o którym myślę - czyli kopiec - nie będzie narysowany w postaci warstwic, bo a/ z reguły jest za niski, żeby go warstwice objęły b/ jeżeli nie jest za niski, to jest za stromy, żeby te warstwice były czytelne. W ten sposób są oznaczone na Messtischblattach np. kopce po przypuszczalnie kopalni kruszywa w okolicy Wałów, gm. Szczytno, o wysokości ok. 5m. Jest to po prostu charakterystyczny znak orientacyjny.
jatech

Post autor: jatech »

w topografii nie ma znaczenia sztuczny czy naturalny. Są utwory naturalne w których tworzą się strome skarpy - np ozy. Co do znaczenia słowa stromy stok to ja rozumiem przez kąt stoku większy od kąta nasypowego. Zapraszam do literatury :).
meickel
Kontakt:

Ja się odnoszę do oznaczenia, które było pokazane na początku tego tematu, a nie do topografii ogólnie. Jeżeli osobiście zobaczę coś takiego na mapie, to nie pomyślę sobie: "łee, stromy stok nieznanego pochodzenia," tylko: "Ho ho, pewnie grodzisko."
Awatar użytkownika
spajder

Czy któryś z kolegów mógłby mi powiedzieć co oznacza ten napis, bo z niemieckiego to jestem noga :?: :?: :?:
Obrazek
meickel
Kontakt:

Szwedzki Szaniec. W praktyce oznacza to jakikolwiek okop, wystarczająco stary, żeby nikt nie pamiętał, kiedy zbudowany. Uwaga! Duża szansa trafienia na stanowisko archeo.
ODPOWIEDZ