Nowa pozycja Tomasza Sowińskiego
-
Nowa pozycja Tomasza Sowińskiego
T. Sowiński właśnie wypuścił nowy zbiór ciekawostek wschodniopruskich, tym razem z okresu przechodzenia frontu i tuż po 1945. Przejrzałem tymczasem w księgarni (cena detal. w Lidzbarku: 27 PLN). Historyjki fajne, niestety bez aparatu (przypisy, źródła, literatura, krytyka), który pozwoliłby na samodzielne pogłębianie tematów poruszonych w tych "Opowieściach okołowojennych" (podtytuł). Zastanowię się nad kupnem, ale chętnie przeczytam.
A jaki jest jej dokladny tytul? ok juz mam " Epizody z Prus " http://www.zielski.osdw.pl/ksiazka/Toma ... lsFV58K0RX
-
-
-
Pierwsze wrażenia z lektury. Duuużo ciekawego materiału, czuć wieloletni trud gromadzenia przekazów i autentyczną pasję Autora. Bardzo dobrze się czyta, nie żałuję zakupu. Mankamenty: zdecydowanie za dużo błędów językowych (zwłaszcza w odwołaniach do nazw niemieckich - korekta!), trochę - jak wszędzie - drobnych byczków faktograficznych (ale raczej drugorzędnych). Może jeszcze zbyt jednostronnie sympatyzujące ze stroną niemiecką nastawienie w komentarzach. Osobiście dodałbym przy tytułach rozdzialików (w nawiasach) nazwy miejscowości, koło których rozgrywa się akcja rozdzialiku... No, ale to, jak napisałem, nie zmienia faktu, że pozycja jest pożyteczna - nie tylko dla regionalistów. Gratulacje! Po co się mają marnować po szufladach drobne ciekawostki, z których pojedynczo książki nie zrobisz?