Blaszka z okolic Dobrego Miasta.

Nieśmiertelniki znalezione na Warmii i Mazurach
WALD

Blaszka z okolic Dobrego Miasta.

Post autor: WALD »

Do jakiego pułku dywizji lub innej formacji należał właściciel. Wyszła przy istniejącum budynku. Dzięki za każdą informację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Gratulacje!! Trafienie zgodne z miejscem przebywania właściciela czyli 131DP.
majros

Post autor: majros »

Witam. Przepraszam że podpinam się pod wątek Walda. Mam pytanie do Panzer24. Czy w organizacji numeracji batalionów mgło istnieć coś takiego że np. 159 batalion piechoty mógł istnieć w 4A w grupie armii północ, oraz np. w 6A grupie armii południe.
Ogólnie chodzi mi o organizację numeryczną, czy mogły się powtarzać numery batalionów.

A może było np. tak: jest 6 armii, w poszczególnej armii jest po 10 dywizji, a każdej dywizji przyporządkowane są numery batalionów np. 131 dywizja miała bataliony się w zakresie 122-156, 132 dywizja w zakresie 157-182 i tak dalej.
Nigdzie nie mogę doczytać o strukturze numerycznej, a bardzo mnie to ciekawi.
Pozdrawiam.
WALD

Dzieki za szybką odpowiedz Pancer. Poczułem nagły głód informacji o 131 dywizji. Niewiesz gdzie szukać?
Awatar użytkownika
Uboot1974

Post autor: Uboot1974 »

1. Kompanie, Grenadier Regiment 434

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... /GR434.htm

tylko to 5 L.H. - nie daje mi spokoju - w tym miejscu powinien być numer żołnierza a tego LH nie kumam
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

WALD co do historii tej jednostki to musisz najlepiej poszukać w monografii, a i tak będzie tego mało :(
Przyznam też, że nie wiem dokładnie co oznacza L.H. być może jest to jakiś skrót od ochotnika wschodniego?? Ale te L (Lehr??).
Majros co do numerów batalionów to temat na dłuższą dyskusję. Jednak nie było możliwości aby z tego samego rodzaju wojsk powtarzały się bataliony. Również nie było ciągłości tzn. dla 131DP występowały różne numery batalionów. Nie wiem dlaczego bataliony mają dla ciebie takie znaczenie?? Może chodzi ci o pułki?
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Jedno ze znaczeń L.H. - Landeseigene Hilfskraft - co oznacza - krajowe siły pomocnicze a 5 to numer żołnierza.
majros

Witam. Pazer24 mam dwie blaszki o symbolach: MG.Kp.zbv.G.E.B 454 i druga 2.SCH.K.J.E.B. 319. Rozumiem że ostatnie cyfry z tych blach czyli 454 i 319 to bataliony. Na forum "O" koledzy pomogli w rozszyfrowaniu tych blach, ale bez podania z jakich dywizji pochodzą te bataliony.
żeby mieć większą satysfakcję sam szukałem, ale się pogubiłem w tych wszystkich numerach a na dodatek niemieckiego nie znam:(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Majros identyfikację zaczynam zawsze dowiadując się z jakiego miejsca pochodzą, bo łatwiej jest przyporządkować do większej jednostki. W twoim przypadku te bataliony stanowiły rezerwę dla wielu jednostek, a co ciekawe wiele z tych jednostek w trakcie wojny uległo rozbiciu i zapewne zostali podporządkowani do innych dywizji. Napisz gdzie mniej więcej wyszły to może uda się coś ustalić.
majros

Blaszki z okolicy Suwałk. Cały problem z tymi blachami polega na tym że blaszki zostały znalezione na miejscu, o którym jedni mówią że to niemieckie pozycje z 1941 jak szli na ZSSR, a drudzy mówią że to pozycje z 1944 jak już byli w odwrocie :/ Poplątanie z pomieszaniem :/ A może jedno i drugie. Często tak było że wykorzystywano te same pozycje. Z tą MG blachą był ten krzyżyk. Krzyżyk rzecz osobista i miedzy innymi tak mnie interesuje ten temat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
WALD

Pancer i Andrew to chyba właściwy trop na forum poszukiwaczy dano mi taką odpowiedz:5 - numer identyfikacyjny tzw "Landeseigener Helfer" (L.H) czyli wschodniego ochotnika (pełniącego funkcje pomocnicze we wskazanej jednostce)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 17:41 przez WALD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Majros przyznam, że ustalenie konkretnej jednostki będzie raczej nie możliwe. Stanowiła uzupełnienie dla dużej liczby innych jednostek. Można pokusić się o twierdzenie, że pochodził z 47 DP rozbitej w 44 we Francji, a dalej rozdysponowany po innych jednostkach zapewne jako uzupełnienie. Na pewno bedzie to okres walk z 1944 roku, a nie 41!
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Maschinengewehr Kompanie zur besonderen Verwendung Grenadier-Ersatz-Bataillon 454

Kompania karabinów maszynowych do samodzielnego/specjalnego zastosowania 454 batalionu zapasowego grenadierów

Pod tą nazwą batalion funkcjonował od 7 listopada 1942 do 20 czerwca 1944 - czyli w

tym okresie blacha prawdopodobnie była wydana.
ODPOWIEDZ