Zdjecie z Wołynia ( Równe, Sarny, Kijów)
Ma na pasie zeszlifowanego orła carskiego. Tym samym nie jest to carski mundur.
Czy mozliwe jest, że tworzono tam oddziały z polaków ale z braku mundurów mieli stare carskie?
Kochanie dziekuje za linka ale niestety link ten dotyczy umundurowania poczawszy od komunistow z okresu rewolucji leninowskiej a konczac na terazniejszosci... Wiec nic mi to nie dalo.
Nessa pisze:Kochanie dziekuje za linka ale niestety link ten dotyczy umundurowania poczawszy od komunistow z okresu rewolucji leninowskiej a konczac na terazniejszosci... Wiec nic mi to nie dalo.
Nie znalazlam tam nic o carskim wojsku.
Kochanie ale gdzie KOLORY?
Bo o nie sie pytam przede wszystkim.
Koloruje stare zdjecia i jak z kieckami dla kobiet nie mam problemow tak z mundurami mam. A Wy jestescie fachowcy.
To ktory link bedzie do kolorowego munduru pradziadka?
Dzik..nie sadze. zielen w przejsciu tonalnym nie jest az taka ciemna.
Kolor kurtki wygląda na granatowy lub ciemnoniebieski, ewentualnie czarny; wypustka chyba czerwona. Szkoda, że nie widać oznaczeń na pagonach. Wytarty carski orzeł z jednoczesną rosyjską kokardą sugeruje albo 1. Korpus Polski w Rosji (po marcu 1917), albo jakąś formację białogwardyjską o orientacji republikańskiej (na Ukrainie chyba Denikin?). W uniformach zaczynał już wówczas panować bałagan. Nie pamiętam też oficjalnych uniformów (bo w praktyce była mieszanina) wojsk ukraińskiej "Hetmańszczyny" atamana Pawło Skoropadskiego pod protektoratem Niemiec w 1918-1920. Tak czy owak sugeruję jakąś formację z lat 1917-1920 funkcjonujacą na Ukrainie (rosyjską? ukraińską? polską w służbie rosyjskiej? - teraz nie rozstrzygnę).
Tez sie ciesze, zwlaszcza ze jak dotad nikt sie tak czule do mnie na Forum nie zwracal Ani tez ja z oczywistych wzgledow - mimo ze swiat sie zmienia - specjanie nie moglem (a w kolorowych gazetach pisza ze hetero maja w zyciu latwiej!) ...