Armaty w Morągu

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Armaty w Morągu

Post autor: Paweł84 »

Witam, przejeżdżałem ostatnio pierwszy raz przez Morąg i zauważyłem dwie armaty ustawione pod kościołem. Domyślam się, że to upamiętnienie bitwy z 1807r. Niestety nie miałem czasu się zatrzymać, a ruch był spory także nie mogłem dokładnie się im przyjrzeć zza kierownicy. Czy pochodzą one z epoki czy to repliki?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Armaty pochodzą z czasów wojny prusko-francuskiej z lat 1870 – 1871. Odlane zostaly w Legie w Belgii, W Morągu stoją od 1914 roku.
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Dziękuję za szybką odp. Swoją drogą Prusy wsch. skorzystały troszeczkę na kontrybucjach wojennych :) Co i rusz to ślad po odszkodowaniach francuskich.
marti

Post autor: marti »

owa armata, stoi przy ratuszu gdyż kościół jest bardziej na prawo.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Tak jak zaznaczyłem nie miałem czasu nawet spojrzeć. Skupiłem się na drodze do tego stopnia, że wydawało mi się że soją tam 2 armaty ale jak wnioskuje z wpisów jest tylko jedna. Mam nadzieję, że w październiku jeśli czas pozwoli uda mi się zajechać do Was na dłużej i na spokojnie wszystko zobaczyć. :D
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

Te armaty jeszcze niedawno były w użyciu! Morążanie zawieźli je pod kancelarię premiera walczyć o własny powiat :P Obyło się bez wystrzałów :wink:
Frozzer

Post autor: Frozzer »

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:43 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

To jednak dobrze zauważyłem, tak jak pisałem nie miałem czasu się zatrzymać ani nawet spojrzeć w tamtą stronę. W drodze powrotnej też nie było możliwości bo jechałem przez Ostródę. Jednak w październiku wybieram się na wycieczkę krajoznawczą :) Wybiera się ktoś :) ?
Frozzer

Post autor: Frozzer »

wymoderowano
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 22:36 przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paweł84
Kontakt:

Ok to szykuj się na 2 albo 3 weekend października przyda mi się przewodnik po regionie :D
ODPOWIEDZ