Jak czyścić aluminiaki
Jak czyścić aluminiaki
Witam,
w swojej kolekcji mam kilka monet PRL z ciekawymi rocznikami, lecz mają szary nalot i moje pytanie brzmi czym najlepiej je przeczyścić.
w swojej kolekcji mam kilka monet PRL z ciekawymi rocznikami, lecz mają szary nalot i moje pytanie brzmi czym najlepiej je przeczyścić.
jest wiele środków do czyszczenia monet i w zasadzie one wszystkie są skuteczne!
Ja czyściłem jakiś czas temu jakimś preparatem do czyszczenia "kiekarników, kuchenek gazowych" itp. ważne tylk oby było to "mleczko" do czyszczenia a nie proszek bo ten zostawia rysy.
P.s.
Robiłem kilka testów na aluminiowych pfennigach (tych z kłosami) za pomocą autolizy i przy odrobinie wprawy są naprawde dobre efekty! O ile się chce miec monetę która się błyszczy jak psu ....... (wiadomo co)
Ja czyściłem jakiś czas temu jakimś preparatem do czyszczenia "kiekarników, kuchenek gazowych" itp. ważne tylk oby było to "mleczko" do czyszczenia a nie proszek bo ten zostawia rysy.
P.s.
Robiłem kilka testów na aluminiowych pfennigach (tych z kłosami) za pomocą autolizy i przy odrobinie wprawy są naprawde dobre efekty! O ile się chce miec monetę która się błyszczy jak psu ....... (wiadomo co)

- wojtes1200
Będąc tutaj jakiś czas temu znalazłem pierwszego ,,alumoniaka'' był w kiepskim stanie
po jakimś czasie ,,szara sowa ''dała recepturkę na szyszczenie ,,alu'' więc potraktowałem go proszkiem do pieczenia(ok 3 dni moczenia ) a o to efekty
sami oceńcie 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No i ja sie bawiłem z proszkiem do pieczenia, chyba bedzie to najbezpieczniejsze dla alumnium.
http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?t=2065
http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?t=2065
- wojtes1200
- ostrybrzytwa
- syriusz13
Re: Jak czyścić aluminiaki
Ja aluminium czyszcze gotując chwile w oleju.Natychmiast po wyjęciu wycieram papierem lub miekką scierka i efekt jest niezły.Jak coś zostaje ponawiam zabieg.
Tylko nie wiem jeszcze czy przypadkiem wysoka temperatura źle nie wpływa na aluminium
Jeszcze nic nie zmarnowałem.
Tylko nie wiem jeszcze czy przypadkiem wysoka temperatura źle nie wpływa na aluminium

Jeszcze nic nie zmarnowałem.

- Szara Sowa
Re: Jak czyścić aluminiaki
Na aluminiaki mam niezawodny sposób mojej babci. Jest nieinwazyjny, nie niszczy metalu tylko zmiękcza brud. Do szklanego/porcelanowego naczynka wsyp 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, zalej ciepłą, ale nie goracą wodą ( mała ilość, tak żeby przykryła fant). Wrzuć aluminiaczka na czas od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Jak brud jest uparty można zabieg powtórzyć kilka razy, albo zostawić na dzień, dwa. Potem umyć wodą z płynem do naczyń twardą szczoteczką do zębów. Wypolerować szmatką z flanelki lub mikrofibry. Nie bedzie wygladał ani jak nowy, ani nie będzie porysowany, jak po szczotce mosiężnej, ale czytelny i czysty.