Prawy Las

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty
Adler7

Prawy Las

Post autor: Adler7 »

Witam! Czy ktoś wie, komu został poświęcony niżej prezentowany pomnik (głaz)? Znajduje się na łąkach około 5 km na północny wschód od miejscowości Przerośl.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

Przerośl i okolice znam dosyć dobrze, w Prawym Lesie byłem raz czy dwa ale nie przypominam sobie tego głazu, bardziej interesowały mnie bunkry. Dałeś słabe zdjęcie tego głazu ( następnym razem zrób w dzień :P ) więc nie wiem czy dokładnie o ten głaz chodzi ale w necie znalazłem taki opois:
W Prawym Lesie, nieopodal gospodarstwa pp. Podziewskich znajduje się duży głaz narzutowy, postawiony na mniejszych kamieniach, otoczony drzewami i wałem z 3 stron. Ma on wyrzeźbione symbole III Rzeszy. Wokół tego grobu-pomnika istnieją różne tezy. Jedna twierdzi, że jest to nagrobek generała Luftwaffe, którego samolot został zestrzelony, inna - że jest to pomnik ku czci oficera nadzorującego budowę bunkrów, który zginął w wypadku samochodowym.
Adler7

Post autor: Adler7 »

Don Joker niestety, ale zdjęcia mogłem zrobić tylko o tej porze dnia. Znaleziony przez Ciebie opis pasuje do tego, co tam zastałem. Mam również zdjęcia bunkrów, których budowę prawdopodobnie nadzorował wspomniany oficer.
ODPOWIEDZ