Witam. Trafiłem dziś taką srebrną blaszkę. Wydaję mi się, że to bractwo kurkowe, ale w Toprzynach? Nigdy nie słyszałem Napis na blaszce:
Dem
schützenkönig
für
erinnerung
Topprienen
d. 27 miesiąc(?)
1872
Ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cześć!!!
Jak najbardziej - order Bractwa Strzeleckiego (Schuetzengilde). Nieco zdekompletowana gwiazda dla Króla Strzeleckiego/Kurkowego. Co roku odbywało się "Strzelanie Królewskie" mające wyłonić najlepszego strzelca jako "Króla" na rok. Tenże otrzymywał: order, rozmaite ulgi oraz przywileje (np zwolnienie z podatków), ale po objęciu stanowiska musiał postawić braciom porządny obiad oraz odpowiednią ilość piwa. Każde szanujące się miasto i porządna wieś - starały się mieć "Bractwo Strzeleckie", łączyło się to bowiem z prestiżem, poważaniem u władz oraz miało znaczenie praktyczne (obrona w potrzebie). "Królowi" towarzyszyły dwa stanowiska: Erste i Zweite Ritter uzyskiwane przez braci z kolejnymi wynikami w strzelaniu (stąd możecie trafić na ordery z takimi napisami).
Swego czasu tłumaczyłem z Alberta Fischera - Historia Miasta Landsberg, rozdział o Bractwie Strzeleckim - bardzo ciekawe.
Pozdrawiam!!!