5 merek (falsyfikat)
5 merek (falsyfikat)
Proszę o id monetki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Moneta do ID
Wygląda jak fals pięciomarkówki takiej jak w linku
http://www.beutler-muenzen.de/artikel33 ... KrI@sAAAAq" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.beutler-muenzen.de/artikel33 ... KrI@sAAAAq" onclick="window.open(this.href);return false;
A dlaczego to fals? Po czym to można poznać?
Oryginalnie ,materiał to srebro.
- pulkownikL
Powinna mieć na rancie EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT,moneta trzyma dobre ceny ale zdarzają się i falsy 

- zegar71
Parę razy z ziemi wkopałem srebrną monetę o podobnym grubym ciemno zielonym brudem ściśle przylegającym do powierzchni monety(nie mylić z grynszpanem), dopiero miejscowe próbne ściągnięcie tego zlepku wieloletniego brudu pokazywało właściwą powierzchnię monety,taki nalot na srebrnych monetach trafia się w miejscu gdzie rosną drzewa liściaste blisko zbiorników wody .
- wendrowiec
Dla rozwiązania problemu, podaj wagę i wymiary 

Pisząc iż przedstawiona moneta wygląda ma falsyfikat sugerowałem się wżerami, które nie występują na srebrnej monecie. Pozwoliłem sobie zaznaczyć owe miejsce na fotce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pulkownikL
Z tym drzewkiem są naprawdę duże problemy,na 11 trafionych 7 okazało się falsami( nawet po kilkanaście mini błędów na jednej),jak przejrzałem katalogi u specjalisty w DE to aż mi włosy dęba stanęły ile jest podróbek ,ale cóż,moneta trzyma cenę to i fałszują,ale bez oczyszczenia i dobrej eksertyzy się nie obejdzie, a monetka jest zacna 

Dziękuję za tak duże zainteresowanie tematem. Nie znam na razie wagi i wymiarów gdyż monetka nie należy do mnie, gdy tylko będę je znał, edytuję post i je tu podam.
Edit:
25 gram i ok 35mm średnicy tak podaje właściciel.
Edit:
25 gram i ok 35mm średnicy tak podaje właściciel.
- niewidzialny
wg. katalogu G. Schon Ag.500/Cu500 wag 25gr. średnica 36mm