Jak zapisac to, że chcę zostać dawcą?
-
Jak zapisac to, że chcę zostać dawcą?
Witam. Jestem motocyklista i mam w planach zakupić nieśmiertelnik. Chciałbym umieścić w nim informację, że zezwalam na to, aby po śmierci pobrano moje narządy. Mam do dyspozycji tylko 14 znaków (razem ze "spacjami"). Macie jakieś pomysły jako mogę to zapisać? Szukałem na innych forach i nie mogłem tego znaleźć... Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam!
- pulkownikL
Re: Jak zapisac to, że chcę zostać dawcą?
Akurat temat mało skomplikowany,w polskim prawie obowiązują dwie zasady w tym trzecia nieoficjalna,pierwsza to:jeżeli się nie zgadzasz musisz się wpisać do rejestru,druga: osoby nie wpisane do rejestru mogą być z automatu dawcami,trzecia niepisana jest zasadą moralną w świadku medycznym,mimo że nie mają obowiązku pytać( nie wpisany do rejestru) to pytają rodziny czy się na taką opcję zgadza,proces przeszczepu jest skomplikowany,nawet bardzo,ale jeżeli Cię interesuje temat to proszę,tu masz info https://www.dawca.pl/jak-zostac-dawca/dawstwo-narzadow" onclick="window.open(this.href);return false;
i mimo podpisania deklaracji badania przed pobraniem trwają wiele godzin i nie tyczą się okresu zgłoszenia danej osoby,w praktyce wygląda to tak że musisz uświadomić rodzinę o swojej decyzji a w razie takiej sytuacji twoje próby zgodności tkankowej są robione już po śmierci( przez kilkuosobową komisję stwierdzającej to i owo...
),może to i brzmi trochę strasznie ale takie jest życie,mój dawca darował mi już 8 rok w zdrowiu,a tego się nie zapomina,pozdrawiam 
i mimo podpisania deklaracji badania przed pobraniem trwają wiele godzin i nie tyczą się okresu zgłoszenia danej osoby,w praktyce wygląda to tak że musisz uświadomić rodzinę o swojej decyzji a w razie takiej sytuacji twoje próby zgodności tkankowej są robione już po śmierci( przez kilkuosobową komisję stwierdzającej to i owo...

- pulkownikL
Re: Jak zapisac to, że chcę zostać dawcą?
Jak napiszesz na nim: ICE i numer telefonu to bedzie już podstawowa informacja dla ratownika do kogo ma dzwonić żeby dowiedzieć się jakie leki bierzesz itp. w razie odpukać czegoś złego,i taka osoba powinna znać i poinformować o twojej woli,ale karta jak w linku jest też wystarczającym dodatkiem,pozdrawiampitbullown pisze:Witam. Jestem motocyklista i mam w planach zakupić nieśmiertelnik. Chciałbym umieścić w nim informację, że zezwalam na to, aby po śmierci pobrano moje narządy. Mam do dyspozycji tylko 14 znaków (razem ze "spacjami"). Macie jakieś pomysły jako mogę to zapisać? Szukałem na innych forach i nie mogłem tego znaleźć... Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam!