Czyszczenie srebra

Jak konserwować, restaurować i czyścić nasze fanty
Prusak

Czyszczenie srebra

Post autor: Prusak »

Jak domowym sposobem wyczyścić fanty ze srebra?(medaliki,biżuteria,sztućce)
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witaj,
zastosuj delikatny* roztwór ciepłej wody z kwaskiem cytrynowym
czas kąpieli to max kilka minut

można też użyć specjalistycznych płynów jubilerskich dostępnych np. na allegro

delikatny = ja biorę na oko szczypta kwasku na 70-80 ml ciepłej wody - im większe stężenie tym kąpiel krótsza, a za duże stężenie może zniszczyć srebro (zmatowić lub jeszcze gorzej)

pozdr.warwick
Horhe

Post autor: Horhe »

albo woda z solą kuchenną, aluminiowa blacha na dno i wrzucasz sreberka, po chwili są bez nalotu, dobrze jednak je dobrze wypłukać z soli i wytrzeć flanelą do sucha.
Awatar użytkownika
kaytek

Post autor: kaytek »

Ja polecam ok 10% roztwór winianu sodu-potasu czyli tzw. soli Seignettea. Niezawodny. Dla odważniejszych wersanian dwusodowy, ale osobiście jeszcze go nie próbowałem. Obydwa środki są bezproblemowo dostępne na allegro lub w sklepach internetowych.
Polecam stronkę http://www.strefakonserwatora.pl/
Awatar użytkownika
Kujawiak

Re: Czyszczenie srebra

Post autor: Kujawiak »

ja z powodzeniem stosuję wodę amoniakalną, ok. 5% roztwór (nie wiem jak z dostępnością w handlu bo używam własnego wyrobu). skutecznie czyści srebro biżuterii i monetkowe. czas kąpieli zależny od stanu znaleziska, od kilku minut do kilku godzin.
raz spróbowałem soku ze świeżej cytryny i też ładnie poszło.
Awatar użytkownika
vsh

Re:

Post autor: vsh »

Horhe pisze:albo woda z solą kuchenną, aluminiowa blacha na dno i wrzucasz sreberka, po chwili są bez nalotu, dobrze jednak je dobrze wypłukać z soli i wytrzeć flanelą do sucha.
sprawdzone - bajka :) dodam ze na dno stosowalem folie alu do pieczenia w kuchni i roztwor soli musi byc nienasycony, zachodzi reakcja "redox" elegancko i szybko - i dobrze trzeba wyplukac z soli (np mydlem w plynie + woda). chyba najprostrzy i skuteczny sposob bez strat polerskich i innego rysowania.
pzdr
Awatar użytkownika
Kujawiak

Re: Czyszczenie srebra

Post autor: Kujawiak »

na sąsiednim forum znalazłem taki link o konserwacji monetek: http://www.zbieraniemonet.za.pl/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ