oddać czy nie oddać???
Re: Monetka do Id
Twoja monetka to arabski dirhem
... w dodatku wyglada na wczesne sredniowiecze...
A skad cudo owo pochodzi?
A skad cudo owo pochodzi?

Najlepiej zatem zaniesc ja do Muzeum w Ketrzynie 

- adiketrzyn

- Nietajenko
Jest taki kolega o nicku messiaen na sąsiednim forum. On jest specjalistą w arabach i z całą pewnością pomoże Ci ją rozkminić. Szczególnie, że moneta jest w relatywnie dobrym stanie.
Tak jak napisał kolega GILGIN to jest arabski dirhem bite były od VII do XI wiekuNietajenko pisze:Jest taki kolega o nicku messiaen na sąsiednim forum. On jest specjalistą w arabach i z całą pewnością pomoże Ci ją rozkminić. Szczególnie, że moneta jest w relatywnie dobrym stanie.
To że dirhem, to rzecz oczywista, ale pytając pod wskazanym adresem dowiesz się za jakiego władcy została wybita, a być może uda się nawet ustalić konkretną datę.
Urliku nie rozumiem Twojego wpisu, czy nie interesujesz się artefaktami które sam odnalazłeś? Osobiście sporo przekazałem zabytków i zawsze chciałem wiedzieć o nich jak najwięcej. Muzealnik, archeolog chętnie udzieli informacji o których pisze Kaytek 

Z racji samej ciekawości wynikającej z pasji poszukiwań i zamiłowani do historii, pewne fakty powinno się wpierw samemu ustalać - daje to niemałą satysfakcję i przy okazji rozwija wiedzę - oczywiście w kontekście tych "dobrych" poszukiwaczy (jacy są "źli", można sobie samemu dopowiedzieć)Urlik pisze:Co tu ustalać ? w muzeum se ustalą.kaytek pisze:To że dirhem, to rzecz oczywista, ale pytając pod wskazanym adresem dowiesz się za jakiego władcy została wybita, a być może uda się nawet ustalić konkretną datę.
Zresztą padło pytanie o ID monety, a nie komu ją oddawać. Kolega kalo007 postąpi według własnego sumienia i nikt inny nie będzie za niego decydował.
Zadałem pytanie o identyfikacje monety a nie co mam zrobić ,więc proszę Cię jeżeli możesz to nie mów co kto ma robić ze swoimi znaleziskami .Dopóki prawo w Polsce się nie zmieni to wątpię że wielu z nas odda to co znalazło ,ale szczerze chciałbym przekazywać takie znaleziska do muzeum tylko jeżeli mam mieć z tego tytułu zamiast podziękowań to same problemy więc wolę darować sobie taką wzorową postawę jaką Ty reprezentujesz .Monetka wróciła na swoje miejsce i czeka na kolejnego odkrywceUrlik pisze:Panowie nie ma co się pieklićasdic321 pisze:Najlepiej zatem zaniesc ja do Muzeum w Ketrzynie![]()
Muzeum już się o nią upomina, GilGin tak jak piszesz w muzeum mu wszystko z identyfikują.
Wystawiona moneta jest artefaktem muzealnym,czytałem o gościu który oddał taką monetę do muzeum i też miał problemy ,ponieważ nie powinien jej ruszać tylko zgłosić archeologom gdzie leży.A co kolega z nią zrobi to jego sprawa.
Ja swoje artefakty oddaję .
Pozdrawiam!!

Dlatego wlasnie warto odpowiadac na PW... Byla szansa dowiedziec sie czegos na ten tematkalo007 pisze: (...) ale szczerze chciałbym przekazywać takie znaleziska do muzeum tylko jeżeli mam mieć z tego tytułu zamiast podziękowań to same problemy więc wolę darować sobie taką wzorową postawę (...)

Odpowiadam na każde PW ,chyba nie dostałem żadnego więc stąd brak odpowiedziasdic321 pisze:Dlatego wlasnie warto odpowiadac na PW... Byla szansa dowiedziec sie czegos na ten tematkalo007 pisze: (...) ale szczerze chciałbym przekazywać takie znaleziska do muzeum tylko jeżeli mam mieć z tego tytułu zamiast podziękowań to same problemy więc wolę darować sobie taką wzorową postawę (...)

Wybacz kalo007, PW napisalem od razu po pierwszym poscie i wyslalem nawet - tyle ze sam do siebie!
Nie mam pojecia jak to sie stalo ale przepraszam Cie niniejszym za polajanki i... ponawiam wiadomosc