Doradzcie co kupic

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
gutek818

Doradzcie co kupic

Post autor: gutek818 »

Witam jestem tu nowy ale w poszukiwania bawię się od 3 lat i przyszła pora na zakup poważnej wykrywki. Zastanawiałem się nad kwotą i są 2 opcje do wyboru do 3 lub do 5 tys zł.
Z poszukiwanych fantów interesują mnie depozyty, monetki i inne mniejsze kolorki (odznaczenia, medaliki itp). Proszę o pomoc bo na wykrywkach się nie znam a chce miec cos pożądnego, co znajdzie kuferek lub sloik na głębokości ok 50-60cm, ale i tez monetę na 20-25 da sie za te pieniądze?
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Doradzcie co kupic

Post autor: FELIX »

Od miejsca i poszukiwacza zależy co znajdzie.
Co miałeś poprzednio?
Tez bym chciał kopać depozyty :D
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

gutek818 pisze: chce miec cos pożądnego, co znajdzie kuferek lub sloik na głębokości ok 50-60cm, ale i tez monetę na 20-25 da sie za te pieniądze?
Też bym chciał mieć taki sprzęt. Niestety takich nie ma które same szukają. Najważniejszy jest operator i miejscówka a potem sprzęt. Jesteś już ukierunkowany co do jakiegoś konkretnego producenta i modelu, czy liczysz na podpowiedzi?
gutek818

Miałem zabawke-bounty hunter quick silver to był prezent wiec nie mialem co marudzic, najpierw poszukiwania traktowalem jako zabawe ale przerodzilo się to w pasę.
Teren na którym szukam jest bogaty w depozyty-dolny sląsk, sam znalazłem jeden niestety juz opróżniony, zostal kawałek łancuszka i zjedzone wiadro, ale kolega ojca znalazł sygnowane sztucce srebrne i to w mojej wiosce ;x

myślałem nad xp deus rc-wersja bez sluchawek
GTI 2500 Pro Garrett
lub coś innego?

licze na wasza widze bo wiecie dużo wiecej
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

jesteś pewny że sobie poradzisz z tymi sprzętami ??
Nie wiem jak deus ale GTI2500 jest dość skomplikowany i wymaga naprawdę sporo uwagi i cierpliwości żeby obyć się z nim.

Jeszcze jedna uwaga. nie ma sprzętu uniwersalnego którym kopniesz liche sreberko i zakop. Nie oznacza to oczywiście że Ci się nie trafi - trafi, ale nie ma sprzętu zaprojektowanego właśnie do tak szerokiego zastosowania.
gutek818

Czy sobie poradzę to nie bede wiedział jak nie spróbuje, dlatego też proszę o rade
skoro gti jest tak skomplikowany to rezygnuje z niego i czekam na propozycje
swoim gratem znalazłem kilka fajnych fantów to czymś lepszym chyba bedzie łatwiej?

p.s. nie zrażam sie gdy po kilku godzinach nie ma nic ciekawego bo nikt skrytek nie zakopywał co 100 metrów ani monet nie rozrzucał jak zboża ;d
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

gutek818 pisze:Czy sobie poradzę to nie bede wiedział jak nie spróbuje, dlatego też proszę o rade
skoro gti jest tak skomplikowany to rezygnuje z niego i czekam na propozycje
swoim gratem znalazłem kilka fajnych fantów to czymś lepszym chyba bedzie łatwiej?

p.s. nie zrażam sie gdy po kilku godzinach nie ma nic ciekawego bo nikt skrytek nie zakopywał co 100 metrów ani monet nie rozrzucał jak zboża ;d
Czyli ma być drogo,prosto i dobrze,wątpię czy coś z tego wyjdzie,sam moje faworyty przemilczę bo skoro Gti za trudny :P ,tylko jeżeli ma to być owczarek na fanty to prosto być nie może,poza tym podane przez ciebie propozycje są z wyświetlaczem(czy nie masz problemów ze słuchem?,sory za pytanie ale kupił sobie taki jeden tesoro i tonów nie rozróżnia,no i sprzęt oczywiście w jego mniemaniu Beee :lol: ) Na temat Deusa może się wypowiedzieć Felix
Ps.do Felixa (bo i tak pewnie przeczyta) chodziłeś coś z tą większą kotwicą,jakaś różnica w separacji?zasięg?może to autorowi tematu pomoże ;)
Awatar użytkownika
FELIX

Tej większej szybko się pozbyłem bo nie mogliśmy się dogadać. Na drobnice miałem wrażenie, że mniej czuła niż mała cewka, ciężej z ID i wyważenie na łeb leci.
Jeśli GTI jest mega trudny to Deus niestety tym bardziej.
Jak masz pytania to śmiało.
gutek818

problemow ze sluchem nie mam tylko nie wiem czy jestem na tyle doswiadczony żeby z zabawki przerzucic sie od razu na taki bez wyświetlacza
nie powiedziałem ze gti jest dla mnie za trudny bo nigdy go nie używałem warwick to stwierdzil

co rozumiecie w zwrocie "trudny i wymaga sporo uwagi", ustawienie, obsługa, coś innego?
Awatar użytkownika
pulkownikL

gutek818 pisze:problemow ze sluchem nie mam tylko nie wiem czy jestem na tyle doswiadczony żeby z zabawki przerzucic sie od razu na taki bez wyświetlacza
nie powiedziałem ze gti jest dla mnie za trudny bo nigdy go nie używałem warwick to stwierdzil

co rozumiecie w zwrocie "trudny i wymaga sporo uwagi", ustawienie, obsługa, coś innego?
A no to że np.w automacie (ground balance) nie będzie nadzwyczajnych osiągów a na ręcznym polegniesz :zebek: ,coś mu nie przypasi a Ty zielonego pojęcia nie będziesz wiedział CO?,trafi ci się trochę inna mineralizacja,pustki,bądzie wył jak pies do księżyca a ty będziesz kopał coś czego po prostu nie ma,temat jest bardziej skomplikowany niż można to zawrzeć w jednym poście,na twoim miejscu albo bym pakował się w coś co działa tylko jak Kanar albo już zaczął studiować tematy z zasad Fizyki i kupił dobry,warunek tylko taki:Czy ci sią prędzej nie znudzi zanim się spodoba,Twoja decyzja ;) Ps.zacznij od podstawowych pojęć,jakie są cewki,jak na ich pracę wpływa częstotliwość,co to balans gruntu,maskowanie,co jest od czego zależne i w jakich przypadkach nastawy głupieją(sporo uwagi :/ ),jest tego sporo,poczytaj,wtedy już z jakimś pojęciem będziesz wiedział więcej czego wymagasz od nowego sprzętu ;)
gutek818

chyba mam tu do czynienia z fizykami i naukowcami skoro operujecie tak skomplikowanym sprzętem
mam inny sposób na zakup, znalazłem firme wypożyczającą wykrywki wezme 3 różne na kilka dni stracę kilka stów ale przynajmniej na wlasnej skórze przekonam sie co to jest i dowiem sie czego chce
Awatar użytkownika
FELIX

Jak kasy nie szkoda to pewnie. Wystarczy na yt filmy obejrzeć o poszczególnym sprzęcie.
gutek818

szkoda, nie szkoda, żeby wyjąc trzeba włożyc
filmiki pewnie zrobione przez producenta lub na jego zlecenie wiec trzeba brac na nie poprawkę
Awatar użytkownika
pulkownikL

gutek818 pisze:chyba mam tu do czynienia z fizykami i naukowcami skoro operujecie tak skomplikowanym sprzętem
mam inny sposób na zakup, znalazłem firme wypożyczającą wykrywki wezme 3 różne na kilka dni stracę kilka stów ale przynajmniej na wlasnej skórze przekonam sie co to jest i dowiem sie czego chce
Jeżeli jesteś dobrze zarażony to trochę czasu stracisz na nauce a się nie zniechęcisz ,ale skoro masz większe fundusze to jak najbardziej polecałbym coś bardziej skomplikowanego w końcu dojdziesz co i jak,jak Felix napisał,youtube ,na forum tu jest też kupa opinni,z czasem ogarniesz temat mimo że na początku może cię doprowadzać niejednokrotnie do szewskiej pasji,osobiście moim faworytem byłby deus bo whitesy ostatnie modele niestety nie ogarniesz,może coś na dobry początek ze stajni Rutusa,dobrze gdy sprzęt jest uniwersalny i można połazić w statyku jak i dynamiku,na mixerku też fajna sprawa,szybko by cię podszkoliło,częstotliwości w miarę uniwersalne i na drobnicę i na głębsze,pomacaj się najpierw z tymi wypożyczonymi,napisz jak wrażenia i co to było,i pomyślimy co dalej ;)
Awatar użytkownika
FELIX

Nie zakładaj, że wszystkie filmy to "propaganda" producenta. Sprawdź. Nawet na tych od producenta jest fajnie pokazane jak używać sprzętu.
Spectre V3i chciałem, ale podziękowałem ze względu na trudność obsługi.
ODPOWIEDZ