Biżuteria patriotyczna

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
rechot1sb

Biżuteria patriotyczna

Post autor: rechot1sb »

Witam
kupiłam takie cudo, chciałabym więcej się dowiedzieć o tym krzyżyku i zaczerpnąć z Waszej wiedzy, czy wogóle on ma jakąś wartość historyczną.

dł: 2,5cm
szer: 1cm
srebro - sprawdzałam odczynami probierniczymi
krzyżyk wyglada na ręcznie zrobiony z drutu jakby, a orzeł chyba wybity z formy.
na "uszku" ma coś wybite, niestety nie mam lupy, żeby sprawdzić co i chyba jest dość zatarte
wygląda na stary i zniszczony, resztę zostawiam Wam.

pozdrawiam

Anna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
numi5

Re: Proszę o rozpoznanie: orzeł na krzyżu

Post autor: numi5 »

Piękny okaz biżuterii patriotycznej, tworzonej po roku 1863 do pierwszej wojny światowej. Dokładniejsze datowanie jest możliwe po obejrzeniu punc. Nieco do porównania https://www.google.com/search?q=medalik ... B258%3B448" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; .
rechot1sb

numi5 pisze:Piękny okaz biżuterii patriotycznej, tworzonej po roku 1863 do pierwszej wojny światowej. Dokładniejsze datowanie jest możliwe po obejrzeniu punc. Nieco do porównania https://www.google.com/search?q=medalik ... B258%3B448" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; .

bardzo dziękuję za odpowiedź, dobrze zaczerpnąć informacji od ludzi co się na tym znają :)...
"obejrzeniu punc" ej ja laik jestem, jak do wołu proszę tłumaczyć :) :he: :he:
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Poszukaj czy gdzieś są wybite jakieś sygnatury.
rechot1sb

tył jest strasznie sczerniały, nie wiem jak to usunąć, szorowałam już itp. może macie jakiś sprawdzony sposób na takie atrakcje ???
Awatar użytkownika
bartman

Post autor: bartman »

Narazie jest to wróżenie z obrazka. Musisz odczytać punce. One zawężą okres czasowy. Piszę tak, bo moda na takie krzyżyki była również w stanie wojennym i po, do lat 90. Sam mam taki z tego okresu. Co prawda model orzełka inny.
ODPOWIEDZ