sesterc Kommodus
sesterc Kommodus
Więc panowie wgląda że srebro 1,5 mm grubości i niby co to jest proszę o id bo mi ręce opadają 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: macie tam gdzie spinki czy guziki te rzymskie??
super rzymek
Ladny stan jak na wykopek
jak mi pokazesz miejscowke masz browara
bo bym posprzatal fanty po omedze 

Sestercja Kommodusa. Nie srebro, ale brąz.
Tu poszukaj swojej: http://www.wildwinds.com/coins/ric/commodus/t.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Tu poszukaj swojej: http://www.wildwinds.com/coins/ric/commodus/t.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Wprawdzie nie srebro ale nie zmienia to rangi znaleziska!
Znalazles sestercje lub inna monete ze stopu miedzi (np. as lub dupondius - dla odroznienia trzeba znac srednice i mase), wybita przez senat rzymski dla Kommodusa. Legenda awersu z cesarskim popiersiem w wiencu laurowym: [M C]OMMODVS ANT P FELIX AVG B[RIT] wskazuje na lata 180-192, kiedy to rzadzil juz samodzielnie po smierci Marka Aureliusza. Na rewersie z kolei widnieje postac (np. sam cesarz, Mars, Roma - trudno jeszcze rzec) zwrocona w prawo, trzymajaca na wyciagnietej dloni Wiktorię (personifikację zwycięstwa), wsparta druga reka o włocznie. Z tarcza u nog, w pozie obroconej plecami do jakiegos trofeum - najpewniej zdobyczy wojennej panujacego. Intrygujacy jest ten zatarty napis u dolu ale przez pare dni nie bede mial jak go sprawdzic ani poszukac analogii...
Nurtuje mnie rowniez, co tez zamierzasz z nia zrobic?
P.S. W miedzyczasie pojawila sie odpowiedz ale juz nie bede "przeedytowywal" swojej. A na Wildwinds dokladnej analogii nie ma - sprawdzalem to wlasnie kiedy Kaytek wrzucil swoj post

Znalazles sestercje lub inna monete ze stopu miedzi (np. as lub dupondius - dla odroznienia trzeba znac srednice i mase), wybita przez senat rzymski dla Kommodusa. Legenda awersu z cesarskim popiersiem w wiencu laurowym: [M C]OMMODVS ANT P FELIX AVG B[RIT] wskazuje na lata 180-192, kiedy to rzadzil juz samodzielnie po smierci Marka Aureliusza. Na rewersie z kolei widnieje postac (np. sam cesarz, Mars, Roma - trudno jeszcze rzec) zwrocona w prawo, trzymajaca na wyciagnietej dloni Wiktorię (personifikację zwycięstwa), wsparta druga reka o włocznie. Z tarcza u nog, w pozie obroconej plecami do jakiegos trofeum - najpewniej zdobyczy wojennej panujacego. Intrygujacy jest ten zatarty napis u dolu ale przez pare dni nie bede mial jak go sprawdzic ani poszukac analogii...

P.S. W miedzyczasie pojawila sie odpowiedz ale juz nie bede "przeedytowywal" swojej. A na Wildwinds dokladnej analogii nie ma - sprawdzalem to wlasnie kiedy Kaytek wrzucil swoj post

kaytek niestety takiej samej brak jest podobna ale nie to 
A Marcinie ja to kupuję na allegro i to jest z Anglii
A to też od tego z allegro

A Marcinie ja to kupuję na allegro i to jest z Anglii

A to też od tego z allegro

Cekawe w czym lezała ta moneta tyle lat bo stan jest bardzo ładny jesli tak ja doczysciles to oddam ci wszystkie swoje fanty do czyszczenia 

Lucas, najbardziej przypomina mi ona typ 528 wg katalogu RIC III - zapewne to jakas odmiana monety z linku:
http://numismatics.org/collection/1944.100.49760" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Jesli tak, to zostala wybita pomiedzy rokiem 188 a 189, zas postacia z rewersu jest Minerwa. Z zastrzezeniem naturalnie co do roznic w szczegolach, np. na Twojej sestercji bogini ma u nog dwie tarcze...
http://numismatics.org/collection/1944.100.49760" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Jesli tak, to zostala wybita pomiedzy rokiem 188 a 189, zas postacia z rewersu jest Minerwa. Z zastrzezeniem naturalnie co do roznic w szczegolach, np. na Twojej sestercji bogini ma u nog dwie tarcze...

Sorry, nie lucas24 a jocker74 rzecz jasna 

Tu masz inne foto na ręku ma jakiegoś małego ludzika z tarczą w prawej jakaś pika po prawej postać lub zbroja,pod nią x i pod x-em amforaasdic321 pisze:Lucas, najbardziej przypomina mi ona typ 528 wg katalogu RIC III - zapewne to jakas odmiana monety z linku:
http://numismatics.org/collection/1944.100.49760" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
a lukas była w piachu z allegro .
-
mnie też
mnie też
Ty z ub czy z poicji?Hermanaryk pisze:Nurtuje mnie rowniez, co tez zamierzasz z nia zrobic?
mnie też
Nie, z muzeum. Ale pewnie wiedzieliby co z tym zrobić.
GB na takie wykopki to jak ziemia obiecana.
GB na takie wykopki to jak ziemia obiecana.
Może i tak ale Polska to ewenement na skalę światową