Landsberg- Górowo Iławeckie

Wasze zdjęcia z wypraw itp.
Frozzer
Kontakt:

Re: Landsberg- Górowo Iławeckie

Post autor: Frozzer »

dziś wieczór dane mi było spędzić pare chwil na dworcu w Górowie, a w oczekiwaniu na busa, zrobiłem kilka zdjęć.
Nawet udało mi się znaleźć miejsca, gdzie stał fotograf wykonując zdjęcia 60 lat temu.

Oczami wyobraźni widziałem ten kordon jeńców niemieckich przemierzający skrzyżowanie.

na prawdę ciekawe wrażenie... stać i patrzeć na coś, co zostało uwiecznione dawno temu na fotografii... ludzie się mienili, otoczenie, tylko budynek stacji jak stoi tak stał - nawet rynny są te same :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Jak korowód duchów :/

Dobra robota.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

fajna robota
Valar

Post autor: Valar »

mistrzostwo:)
rokers87

Post autor: rokers87 »

Co jakiś czas jednak wypływają stare zdjęcia Górowa. Według mnie są to te najciekawsze z prywatnych zbiorów.
Nul100

Post autor: Nul100 »

Ja mam takie z tartakiem - stolarnią, ale nie mam pojęcia w którym to było miejscu. może jakieś sugestie?
Adler7

Post autor: Adler7 »

O ile to jest zdjęcie z samego Górowa Iław., to mogą to być budynki późniejszego SKR-u na wylocie w kierunku Żywkowa. Za budynkami widać polną drogę, która według m-blattu rzeczywiście tam biegła.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Widzę zdjęcie z albumu "Heimat Natangen" (na horyzoncie droga na Bartoszyce, po lewej nad dachem las przed piastami, dziś byłby widoczny przed lasem nowy cmentarz)
przefotografowywałem z niego zenitem chyba wszystko i mam to jeszcze w Toruniu.
Lokalizacja - na godzinie 10 jeśli staniesz twarzą przed "starą mleczarnią".
Jeśli poszedłbyś drogą polną wzdłuż terenu dawnego tartaku ku nowemu cmentarzowi, to za zarośniętym dziś stawem, który był przy tej drodze, była "studnia" ze źródłem z którego zasilano niegdyś starą mleczarnię (a może to także już nie istnieje).
Do tartaku chodziłem z bratem po trociny. Wybieraliśmy je spod pracującego traka, gdzie schodziło się po schodkach. Bałem się "skaczących" pił, ale zapach był cudowny, żywiczny...
Może uda mi się w wakacje zajechać do Górowa - chciałbym odwiedzić stare miejsca, żywych i... zbyt wielu niestety zmarłych kolegów.
Pozdrawiam
Nul100

a może ma ktoś stare zdjęcie budynku z czerwonej cegły, obok przedszkola.
dziś widok z wieży ciśnień:)
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Cześć!!!
Rzecz idzie o areszt śledczy, który funkcjonował obok sądu (za moich czasów - przedszkola)- poszukam, ale bez gwarancji. Cudownym miejscem był nasz przedszkolny ogródek po drugiej stronie ulicy, przy stadionie, wraz z altanką, która była przeniesiona z kąpieliska (na starym zdjęciu nazywana Musentempel) i później obudowana ścianami. Byłem w niej tylko raz, czuło się tam coś niesamowitego (zakamarki...), a wokoło zapach pigwowców... Ciekaw jestem jaka była przedwojenna historia tego ogródka. Zaczynam szukać, co ciekawszych zdjęć i wrzucę je na forum.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Oto owa "Świątynia Muz" - jak się idzie z kąpieliska przez las na Dęby, na skarpie po prawej stronie, zaraz za zejściem do Hirschwinkla były postumenciki pod filary altanki.
Do tego jeszcze nieistniejące już domy, które stały po prawej stronie ulicy wiodącej od przystanku PKS nad stawem za dawną pijalnią piwa pod górę.
Skrzyżowanie: (to z latarniami gazowymi) po lewej - Stylowa" po prawej fryzjer (dane "z moich czasów")
Pozdrawiam!!!
Nul100

Środkowe zdjęcie to dzisiejsza Okreżna, mieszkałem tan przez jakiś czas. Zamieszczam jedno z moich ulubionych zdjęć z tego skrzyżowania.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Hej - ośmielę się nie zgodzić :) . Według mnie Twoje zdjęcie przedstawia ulicę biegnącą w dół od rynku do dawnej ciastkarni Stockiego, a na pierwszym planie znajdował się "za moich..." ZURT, po lewej, w czerwonym budynku znajdowała się państwowa piekarnia słodkości. Jeśli poszło się w lewo i w prawo dół - szło się ulicą w dół do przystanku PKS nad stawem. Zdjęcie robione z chodnika naprzeciw ratusza. Sprawdzałem je jeszcze będąc w Górowie. Weź i sam sprawdź.
To moje było robione z domu Otto Kirsteina obecnie jest tam plac vis a vis wejścia do dawnej Stylowej
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Znalazłem zdjęcie aresztu. Niestety od tyłu i fragmentaryczne, ale widać charakterystyczną neogotycką bramę (góra zdjęcia).
Jest też ulica prowadzące do kina Postęp. Po prawej od gościa trzymającego szczeniaka - fundamenty domu Kirsteina na przeciw Stylowej (przed wojną Konditorei Paradowski) w dali, po lewej zarys fasady kina i szkoły zawodowej (plebanii ewangelickiej). Za głową byłby Kościół.
Jest też widok od przystanku PKS (przy stawie) na dawny CPN (Później pijalnia piwa). Do tego jeszcze widok na "nową mleczarnię" z budowaną dopiero fabryką mebli. Zdjęcia małe, bo czasem nie wchodzą na stronę.
Pozdrawiam
rokers87

Post autor: rokers87 »

Witam,

widzę, że ostatnimi czasy wątek się nieco poruszył, co mnie mocno cieszy. Dzięki Panowie za wrzutki kilku zdjęć - miło się ogląda - im więcej, tym lepiej. Liczę na więcej ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ